Een uithuisplaatsing is een van de meest vergaande interventies voor kinderen met gedrags-, emotionele of contextuele problemen (Lindquist & Santavirta, 2014). Het aantal kinderen in de zorg en de hoge kost die deze zorg met zich meebrengt, maakt de langetermijneffecten van uithuisplaatsing een belangrijk thema in wetenschappelijk onderzoek. Overzichtelijk onderzoek dat resultaten van verschillende domeinen…
Artikel tag: foster care
Pleegzorg en breakdown: Een relatie met (secundaire) traumatische stress?
Eerder onderzoek laat zien dat bij ongeveer een derde van de pleegzorgplaatsingen sprake is van een breakdown. Dit risico neemt toe bij ernstige gedragsproblemen. Bij een vrij grote groep pleegkinderen is sprake van traumasymptomen die deze gedragsproblemen voorspellen. Pleegouders worden hier dan ook geregeld aan blootgesteld. Nabij contact met iemand met traumatische stress kan leiden…
Empowerment van ouders en gedragsproblemen van kinderen tijdens een periode van jeugdzorg
In deze studie onderzochten we veranderingen in empowerment van ouders en gedragsproblemen van hun kinderen tijdens een periode van jeugdzorg, en hun onderlinge relaties. Ook stelden we vast of deze veranderingen samenhangen met het soort jeugdzorg dat werd geboden. We vergeleken hiervoor intensief ambulante hulp die gezinsgericht was (family-centred care; FCC) met meer kindgerichte hulp…
Besluitvorming bij hereniging: Het perspectief van kinderrechters en een vergelijking met pleegzorgprofessionals
Eerder onderzoek suggereert dat het na hereniging van kinderen met hun ouders na een periode van pleegzorg in relatief veel gevallen toch weer fout gaat tussen ouders en kinderen. Kinderen worden dan opnieuw uit huis geplaatst. Het uitgevoerde onderzoek is een stap om bij te dragen aan verbetering van deze situatie. Daartoe richten we ons op de advisering…
Besluitvorming bij hereniging: Het perspectief van pleegzorgprofessionals
In deze studie hebben we onderzocht wat volgens pleegzorgprofessionals de criteria zijn voor hereniging. Aan het eerste deel van de studie deden 78 pleegzorgprofessionals mee die een open vraag beantwoordden: Wat zijn volgens u de voorwaarden voor een terugplaatsing naar huis? Deze voorwaarden werden door twee teams van twee beoordelaars teruggebracht tot 53 unieke criteria. Deze criteria…
Ervaring van de pleegzorgbegeleiding door Vlaamse pleegmoeders: een Q-studie
Er is al heel wat onderzoek voorhanden over de taken en ondersteuningsbehoeften van de pleegouders alsook omtrent het hierop aansluitende takenpakket van de pleegzorgbegeleiders. Een inzicht in de uitvoering van de pleegzorgbegeleiding en hoe deze ervaren wordt in de praktijk ontbreekt echter en trachten we in deze explorerende Q-studie te bekomen. We gingen na met…
Geweld tegenover pleegkinderen in Nederland in de periode 1945-2018: een historisch narratief
In opdracht van de Commissie Geweld in de Jeugdzorg hebben we onderzoek verricht naar aard, ontstaan en impact van fysiek, psychisch en seksueel geweld tegenover pleegkinderen in Nederland in de periode 1945-2018. We bevroegen meerdere informanten en raadpleegden diverse bronnen. Alle vormen van geweld kwamen tijdens de hele tijdsperiode voor, vaak in combinatie met elkaar….