Maarten Vansteenkiste & Bart Soenens Acco ISBN 9789462922860 709 blz. Voor een gezonde psychologische ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen goed ondersteund worden door volwassenen. In dit boek beschrijven de auteurs welke essentiële voedingsstoffen daarvoor nodig zijn. Ze vertrekken hierbij vanuit de Zelf-Determinatie Theorie. Deze stelt dat het voor de gedrags- en socio-emotionele ontwikkeling cruciaal…
Editie: 60: 4 (2021)
Zie me niet: Omgaan met zelfverwondend gedrag thuis en op school
Imke Baetens & Laurence Claes Acco ISBN 9789463442541 109 blz. Zelfverwonding wordt in de maatschappij vaak gezien als een vorm van aandacht zoeken. Nochtans houden jongeren die zichzelf verwonden dit meestal lange tijd verborgen voor hun omgeving. Ouders en leerkrachten missen de nodige kennis en handvatten om jongeren met zelfverwondend gedrag te ondersteunen en in…
De jongen die te veel voelde: Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden
Lorenz Wagner (vertaling Irene Dirkes & Ralph Aarnout) Uitgeverij Brandt ISBN 9789493095519 224 blz. In dit boek vertelt journalist Lorenz Wagner het verhaal van neurowetenschapper Henry Markram, die vanuit persoonlijke ervaringen met zijn zoon Kai baanbrekend onderzoek naar autismespectrumstoornissen voerde en hier een nieuwe kijk op introduceerde. Professor Markram is één van de bekendste hersenonderzoekers…
Met andere ogen: Denken en doen in praktijkgestuurd onderzoek
Jan Willem Veerman, Lex Hendriks, Hans van Huijgevoort, Anita Blonk & Thieu Dollevoet Gompel&Svacina ISBN 9789463711449 269 blz. Dit is een boek voor professionals in organisaties van zorg en onderwijs die aan de slag willen gaan met praktijkgestuurd onderzoek. De auteurs lichten stap voor stap een interactief denk- en doekader toe als model voor het…
Samen werken aan kwaliteit in zorg en welzijn
André Vyt Gompel&Svacina ISBN 9789463710558 145 blz. In dit boek worden een theoretisch raamwerk en handvatten aangereikt voor het installeren van een goede kwaliteitszorg in praktijken en organisaties. Kwaliteitszorg is zowel aandacht hebben voor de kwaliteit van de zorg zelf als de uitkomsten van de zorg. In het eerste hoofdstuk wordt uit de doeken gedaan…
Vasthoudend loslaten
Chiel Egberts Drienamiek ISBN 9789082722321 184 blz. In ‘Vasthoudend loslaten’ gaat Chiel Egberts dieper in op de driehoeksrelatie tussen cliënt, familie en professionals en het belang van loslaten hierbij. De boodschap daarbij is niet dat ouders van kinderen met een beperking hun ouderschap moeten loslaten, ouderschap is namelijk existentieel en onvervangbaar. Wat wel essentieel is,…
Ervaring van de pleegzorgbegeleiding door Vlaamse pleegmoeders: een Q-studie
Er is al heel wat onderzoek voorhanden over de taken en ondersteuningsbehoeften van de pleegouders alsook omtrent het hierop aansluitende takenpakket van de pleegzorgbegeleiders. Een inzicht in de uitvoering van de pleegzorgbegeleiding en hoe deze ervaren wordt in de praktijk ontbreekt echter en trachten we in deze explorerende Q-studie te bekomen. We gingen na met…
Verschillende vormen van onderwijs en dagbesteding: motieven en tevredenheid van ouders met een kind met ernstige en meervoudige beperking
Er zijn verschillende vormen van onderwijs en dagbesteding beschikbaar voor kinderen met een ernstige en meervoudige beperking (EMB) in Nederland, zoals kinderdagcentra, speciaal onderwijs en Samen naar School klassen. Dit onderzoek brengt de motieven in kaart van ouders wanneer ze een vorm van onderwijs of dagbesteding kiezen voor hun kind met EMB. Daarnaast wordt gekeken…
Begrijpen patiënten met en zonder een verstandelijke beperking de vragen van de Forensic inpatient Quality of Life questionnaire – Short Version?
Vanuit een sterktegerichte benadering van de forensische psychiatrie is de aandacht voor kwaliteit van leven toegenomen. Door dit toenemende belang is het essentieel om een adequaat meetinstrument te hebben dat de subjectieve component van kwaliteit van leven in kaart brengt. De Forensic inpatient Quality of Life questionnaire – Short Version (FQL-SV) wordt in de forensische…
(On)gehoord – spreken zonder woorden
De afgelopen maanden liep in het Museum Dr. Guislain in Gent de tentoonstelling Ongehoord. Doorheen de tentoonstelling word je als toeschouwer meegenomen in het onderzoekstraject dat onderzoekster Leni Van Goidshoven aflegde met een aantal mensen voor wie communiceren niet altijd vanzelfsprekend is. Mensen die over een andere soort stem als de onze beschikken, maar niet…