Het onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften in Vlaanderen was de afgelopen jaren bron van heel wat discussie, gepaard gaande met opeenvolgende beleidsmaatregelen. Maar heeft dit tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijsaanbod geleid? Ik vrees dat normaalbegaafde kinderen met ernstige en hardnekkige leerproblemen er in ons Vlaamse onderwijs op achteruitgegaan zijn. In…
Artikelcategorie: Volgspot
It’s getting better
Een echte kenner van The Beatles zal de titel van deze volgspot ongetwijfeld meteen herkennen. Het nummer begint met de woorden: It’s getting better all the time I used to get mad at my school The teachers’ that taught me weren’t cool You’re holding me down De tekst doet me denken aan leerlingen die op…
Focus op rekeninhoud in de pabo-opleiding
De kranten staan er vol van: de schoolresultaten, in het bijzonder rekenen en taal, van de leerlingen in de Nederlandse basisscholen hollen achteruit. Op zich komt die constatering, daar waar dit rekenen-wiskunde betreft, niet overeen met de internationale data uit bijvoorbeeld de TIMMS-onderzoeken*. Daaruit blijkt dat de rekenresultaten in het afgelopen decennium niet slechter zijn…
Basisvaardigheden of zicht op ontwikkeling?
Basisvaardigheden, we hebben er vast allemaal weleens over gehoord. Voor de zomer kwam minister Wiersma met het masterplan basisvaardigheden. De aanleiding ervan was dat te veel leerlingen het onderwijs verlaten zonder goede beheersing van de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen, digitale geletterdheid en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Het plan van de minister heeft…
Ode aan het gewone
In mijn lessen heb ik het voorrecht om de studenten Klinische Orthopedagogiek en Disability Studies aan de Universiteit Gent te mogen inleiden in de theoretische orthopedagogiek. Hierbij staan we niet enkel stil bij actuele theorieën, recente tendensen en toekomstige ontwikkelingen, maar bestuderen we ook de pioniers die ons de afgelopen decennia rijke orthopedagogische inzichten hebben…
35.000 spijbelaars voor het milieu
Sinds kort bestaat er in België een nieuw fenomeen. Iedere donderdag spijbelen scholieren voor het milieu. Een eerste keer waren ze ongeveer met 3000. Echter, drie weken later bedroeg hun aantal reeds 35.000. Zodra de examens aan de hogescholen en de universiteiten voorbij zijn eind januari, zullen ook deze studenten hen vervoegen. Deze spontane en…
Groepswerk in het onderwijs
Recent las ik in de krant (De Morgen, 10 februari 2019) een artikel rond de ervaringen van ouders met groepswerken van hun kinderen in het onderwijs. In de tekst werd gewezen op een aantal moeilijkheden die bij groepswerken kunnen voorkomen, waaronder het probleem van de zogenaamde ‘meesurfers’ (groepsgenoten die weinig of niets bijdragen aan het…
Hokjes denken
Denken in hokjes… We maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Dit geldt niet alleen voor de eigen omgeving, maar ook in het werken als orthopedagoog maken we ons er schuldig aan. Een leerling met een gedragsprobleem stoppen we in hokje ‘cluster 4’, een leerling met lichte leer- en opvoedingsproblemen in hokje ‘speciaal basisonderwijs’. Hoewel…
Kinderen als active agents in onderzoek: Children’s World
Op 19 en 20 juni vond aan de universiteit in Nantes (Frankrijk) de Children’s Worlds meeting plaats. Children’s Worlds, The International Survey on Children’s Well-Being (ISCWeB) is een grootschalige internationale survey die het subjectief welbevinden van schoolgaande kinderen tussen acht en twaalf jaar in kaart brengt. De survey is momenteel aan zijn derde wave toe…
‘Technoference’
In het zomernummer van OOP schreef Anna Bosman over het toenemende gebruik van smartphones door kinderen en ouders en het schijnbare verdriet dat deze toename met zich meebrengt. Dit sluit aan bij een observatie die ik in de zomer tijdens mijn vakantie in Londen deed. Met mijn kinderen zat ik op een terras toen ik aan een tafeltje naast ons een moeder…