Vroegtijdig schoolverlaten is het resultaat van een complex proces van verschillende risicofactoren. Vanuit Europees, Vlaams en lokaal beleid wordt voornamelijk ingezet op de vermindering van het aantal schoolverlaters via identificatie, monitoring, coördinatie en preventieve maatregelen. Dit onderzoek belicht de leerloopbaancoaching van ongekwalificeerde jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar in een case studie binnen De Stap…
Editie: 61: 4 (2022)
Mindset speelt geen rol in een dyslexiebehandeling
In theorie kunnen overtuigingen die individuen hebben over de maakbaarheid van intelligentie of andere cognitieve vaardigheden het leerproces verschillend beïnvloeden. In de mindsettheorie wordt een onderscheid gemaakt tussen een groei- (growth) en een statische (fixed) mindset. Personen die een groeimindset aanhangen, hebben de overtuiging dat capaciteiten veranderlijk zijn. Personen die een statische mindset aanhangen, daarentegen,…
Alleenstaande minderjarige vluchtelingen en hun transitie naar zelfstandigheid
Alleenstaande minderjarige vluchtelingen met duurzaam verblijfsrecht moeten zich wanneer zij achttien jaar worden grotendeels zelfstandig zien te redden, omdat voogdij en opvang dan eindigen. Mede omdat zij op dat moment vaak nog maar kort in Nederland zijn en veel hebben meegemaakt, is het de vraag of zij dat redden. In deze bijdrage doen we verslag…
En de meeste mensen deugen!
Recent ben ik erin geslaagd om een niet vakgerelateerd boek uit te lezen. Het was lang geleden dat ik nog eens iets kon lezen puur uit interesse en dat, dacht ik, niets met mijn werk te maken had. Het betrof het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman (2021).
Orthoblog – Neurodiversiteit = biodiversiteit
Op 18 juni 2022 werd de vijfde Neurodiversity Pride Day gehouden. Het doel van dit internationale initiatief is om “acceptatie, inclusie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die neurologisch gezien, het meest anders zijn dan de meeste anderen”.
Verlies draag je samen: Rouwverwerking in een gezin
Dit pilotonderzoek heeft als doel niet-gecompliceerde rouwervaringen van gezinnen te verkennen vanuit het perspectief van ouders. Er zijn acht ouders geïnterviewd van wie hun kind of partner is overleden. De ervaringen van deze ouders wijzen op drie lagen van rouwverwerking. Deze lagen verschillen in inhoud, diepte en zichtbaarheid. De eerste laag, Eerste schok, bevat thema’s…