Verschillende facetten van (pre)linguïstische taalontwikkeling zijn bij mensen met downsyndroom (DS) vertraagd of minder ontwikkeld. Dit kan zorgen voor probleemgedrag en moeilijkheden in de communicatie. Passende ondersteunde communicatie is nodig, maar het is niet duidelijk hoe op een laagdrempelige manier een afgewogen keuze kan worden gemaakt. In de verstandelijk gehandicaptenzorg wordt daarom vaak gebruikgemaakt van…
Editie: 62: 1 (2023)
Boekbespreking ‘Kwaliteit van bestaan voor bewoners én begeleiders’
Gijs H. van Gemert Gompel&Svacina ISBN 9789463714006 Dit boek gaat over mensen die niet zelfstandig kunnen leven door een beperking, om welke reden dan ook, en afhankelijk zijn van zorg. Zij hebben goede zorg nodig, maar wat is ‘goede zorg’? Van Gemert beschrijft dat in zijn boek. ‘Het roer moet radicaal om op alle niveaus’,…
Boekbespreking ‘Help, mijn woorden blijven steken’
Kaat Ponnet & Sylvia Van den Brande Acco ISBN 9789464143218 Kaat Ponnet is kinderpsychiater en is begaan met emotionele thema’s. In dit boek probeert zij de lezer ideeën te geven hoe om te gaan met stotteren. Het boek heeft daarmee een psychoeducatief doel. Dit prachtig geïllustreerde prentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar is een lust…
Boekbespreking ‘Begrijpend lezen op de basisschool. De tekst centraal’
Kees Vernooy Gompel&Svacina ISBN 9789463713948 De nestor van het onderwijs in begrijpend lezen laat opnieuw van zich horen met de publicatie van zijn boek ‘Begrijpend lezen op de basisschool’. Dr. Kees Vernooy heeft een poging gewaagd om de belangrijkste aspecten die te maken hebben met begrijpend lezen op een rijtje te zetten. In het voorwoord…
Kwaliteit van leven en kenmerken van jongeren, instellingen en sociaal klimaat in de residentiële jeugdhulp
Eerder onderzoek laat zien dat het ‘sociaal klimaat’ (SK) belangrijk is voor het dagelijks leven van jeugdigen die verblijven in instellingen voor residentiële zorg en behandeling (RZB). Niettemin is er weinig bekend over de wijze waarop sociaal klimaat in een heterogene RZB-populatie kan bijdragen aan een als positief ervaren ‘kwaliteit van leven’ (KvL). In dit…
Psycho-educatie voor kinderen met een ADHD-classificatie: Evaluatie van de effectiviteit van een psycho-educatiegroep
Hoewel psycho-educatie een eerste stap is in de behandeling van ADHD, is er nog maar weinig bekend over de effectiviteit van het aanbod psycho-educatie. ‘ADHD psycho-educatiegroep (9-12 jaar)’ is een groepsaanbod voor kinderen van 9-12 jaar met een ADHD-classificatie, dat in dit onderzoek onderzocht werd op effectiviteit. In deze pilotstudie werden 32 kinderen met ADHD…
In Memoriam: em. prof. dr. Ante (Anton) Došen 1939-2023
Kroaat – Nederlander – wereldburger Groot Mens Filantroop Grote kenner en genieter van muziek en andere kunst Met onuitspreekbare naam Echtgenoot Vader-grootvader Huisarts Psychiater en kinderpsychiater Hoofd observatiecentrum de Hondsberg in Oisterwijk Hoofd kinderpsychiatrisch ziekenhuis het Hoekske in Venlo Consulterend psychiater in tal van voorzieningen en organisaties CCE-consulent Directeur behandeling van het Centrum voor behandeling…
Focus op rekeninhoud in de pabo-opleiding
De kranten staan er vol van: de schoolresultaten, in het bijzonder rekenen en taal, van de leerlingen in de Nederlandse basisscholen hollen achteruit. Op zich komt die constatering, daar waar dit rekenen-wiskunde betreft, niet overeen met de internationale data uit bijvoorbeeld de TIMMS-onderzoeken*. Daaruit blijkt dat de rekenresultaten in het afgelopen decennium niet slechter zijn…
Orthoblog – Landelijk Doelgroepenmodel
De sectorraad GO (gespecialiseerd onderwijs) heeft een instrument ontwikkeld om scholen te helpen alle leerlingen in het speciaal onderwijs zo goed mogelijk onderwijs te bieden. Wie wil dat niet? De vraag is of het zogenaamde doelgroepenmodel* die belofte kan waarmaken. Het model is een matrix met in de rijen een aantal criteria: IQ, ontwikkelingsniveau, didactisch…