In het zojuist ontvangen nummer 5-6 van OOP jaargang 58 stuitte ik op de ‘Orthoblog’ waarin de hoofdredacteur voor de derde keer in korte tijd uit hetzelfde vaatje tapt met een venijnig commentaar op de regeling vergoede dyslexiezorg. De zaak van de dyslexie gaat me aan het hart en het nationale gezelschapsspel ‘teacher bashing’ stoort…
Editie: 58: 7-8 (2019)
Een model voor culturele sensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg
Verschillende studies hebben onderzocht hoe de toegang tot en kwaliteit van zorg voor mensen met een migratieachtergrond verbeterd kan worden. Hoewel er al meerdere kaders en instrumenten voor cultuursensitieve zorg ontwikkeld zijn, ontbreekt het nog steeds aan een eenduidig model met daarin alle benodigde componenten voor cultuursensitief werken in de geestelijke gezondheidszorg. In dit onderzoek…
Pleegzorg en breakdown: Een relatie met (secundaire) traumatische stress?
Eerder onderzoek laat zien dat bij ongeveer een derde van de pleegzorgplaatsingen sprake is van een breakdown. Dit risico neemt toe bij ernstige gedragsproblemen. Bij een vrij grote groep pleegkinderen is sprake van traumasymptomen die deze gedragsproblemen voorspellen. Pleegouders worden hier dan ook geregeld aan blootgesteld. Nabij contact met iemand met traumatische stress kan leiden…
Empowerment van ouders en gedragsproblemen van kinderen tijdens een periode van jeugdzorg
In deze studie onderzochten we veranderingen in empowerment van ouders en gedragsproblemen van hun kinderen tijdens een periode van jeugdzorg, en hun onderlinge relaties. Ook stelden we vast of deze veranderingen samenhangen met het soort jeugdzorg dat werd geboden. We vergeleken hiervoor intensief ambulante hulp die gezinsgericht was (family-centred care; FCC) met meer kindgerichte hulp…
Kinderen als active agents in onderzoek: Children’s World
Op 19 en 20 juni vond aan de universiteit in Nantes (Frankrijk) de Children’s Worlds meeting plaats. Children’s Worlds, The International Survey on Children’s Well-Being (ISCWeB) is een grootschalige internationale survey die het subjectief welbevinden van schoolgaande kinderen tussen acht en twaalf jaar in kaart brengt. De survey is momenteel aan zijn derde wave toe…
Orthoblog – Verdrietphone
Klachten van ouders over het gebruik van de mobiele telefoon bij hun kinderen hielden waarschijnlijk gelijke tred met de opkomst van de vele internetmogelijkheden en de snelle verspreiding van de smartphone onder de Nederlandse bevolking. Dat klachten over het telefoongebruik niet alleen van ouders afkomstig zijn, bleek reeds in 2017 toen het Parool een onderzoek…