Boekbespreking van: ‘Keizer Ei’ (65 blz., ISBN 9789020672114) en ‘Au!’ (70 blz., ISBN 9789020672121), Karst-Janneke Rogaar, uitgeverij Kluitman Onlangs in mei, deinde een keizer als een ei eindeloos in de fontein van het paleis van de Romein. ‘Au’, sprak de pauw benauwd in de authentieke aula van het helblauwe nautisch museum in Australië. Juicht, minnaars…
Editie: 60: 5 (2021)
Reactie op ingezonden brief van SchrijvenNL
Allereerst wil ik de leden van SchrijvenNL bedanken voor hun ingezonden brief naar aanleiding van de publicatie van mijn bachelorscriptie ‘Dysgrafie of dysdidactiek?’ in het mei/juni-nummer van OOP jrg. 60 (Turlings, 2021). Ik deel de hoop dat deze geregelde discussie bijdraagt aan een betere interpretatie van elkaars standpunten. Omdat ik niet veel ruimte heb om…
Ingezonden reactie
bijdrage van Anneloes Overvelde & Ria Nijhuis-van der Sanden Turlings, F. (2021). Dysgrafie of dysdidactiek? Een kritische blik op de grafo-motorische benadering van handschriftproblemen. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk, 60(3), 95-11 In deze reactie bespreken we vier hoofdpunten: 1) Suggestie van wetenschappelijke aanpak van het artikel; 2) Onjuistheid van de term: grafo-motorische visie; 3) Het niet-onderkennen…
Gezinsondersteuning in een diverse gemeenschap: de rol van sleutelfiguren
Sleutelfiguren blijken een belangrijke rol te vervullen bij het ondersteunen van gezinnen met een migratieachtergrond, maar er is weinig gedocumenteerd over de ondersteuningsfuncties die deze informele steunfiguren opnemen en hoe ze zich situeren in het zorgcontinuüm. Deze scoping review is bedoeld om de theorieontwikkeling rond informele gezinsondersteuning mee te onderbouwen en de nexus tussen informele…
School-Wide Positive Behavior Support (SWPBS) op de Ambelt
“Wij hebben weer een gelukkig en happy kind! Elke week verbazen wij ons er weer over wat voor een geweldige school de Ambelt is en wat een fantastisch team met juffen en meesters. (…) Het jaar is bijna weer voorbij, volgend schooljaar weer nieuwe kansen. Hopelijk weer een fijn jaar voor onze zoon, want dat…
SWPBS en leerresultaten: Een verkennend onderzoek naar de invloed van School-Wide Positive Behavior Support op Rekenen-Wiskunde en Begrijpend Lezen in Nederlandse basisscholen
School-Wide Positive Behavior Support (SWPBS) is een schoolbrede aanpak die zich richt op het creëren van een veilige leeromgeving. Onderzoek toont aan dat door een betrouwbare invoering van SWPBS gedragsproblemen afnemen en het schoolklimaat verbetert. Buitenlands onderzoek naar de effecten van SWPBS op leerresultaten laat wisselende uitkomsten zien. Doel van deze studie was het verkennen…
School-Wide Positive Behavior Support (SWPBS): voorkomen is beter dan genezen
Iedereen die in het onderwijs werkt en bij het onderwijs betrokken is, weet inmiddels hoe belangrijk een veilig schoolklimaat is en dat een goede band tussen leraar en leerling gunstig is voor de ontwikkeling van kinderen. Toch blijkt dat op veel scholen pesten jammer genoeg nog steeds een groot probleem is. Ook agressie, geweldsexplosies, brutale…
Praten over druggebruik in de klas: doen of niet doen?
Eind mei 2021 verscheen in de media (onder meer op de website van VRT-nieuws) een bericht rond het gezondheidsbeleid op scholen in Vlaanderen op basis van een vierjaarlijks onderzoek dat uitgevoerd wordt op vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Een aantal bevindingen van deze studie zijn positief: in basis- en secundaire scholen wordt…
Orthoblog – De ethische pot
Op 8 september 2021 luidde schoolleider Sarah Bergsen de sociaal-emotionele noodklok. Deze directeur van een basisschool betoogt in haar column dat het ethisch onverantwoord is om scholen te verplichten de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Zij draagt daarvoor uitstekende argumenten aan. Ten eerste is de beoordeling van gedrag sterk contextafhankelijk. Een kind…