Zes jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met de interactiemethode relationele ontwikkeling, Beweging-als-houvast, een werkwijze die voortgekomen is uit de eerder ontwikkelde methode Emerging Body Language. Na jarenlange ervaring als groepsopvoeder op een crisisgroep en verschillende residentiële behandelgroepen binnen een instelling voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedrags- en/of psychiatrische problematiek, ben ik een vervolgstudie gaan doen aan de…
Editie: 59: 4 (2020)
Elke glimlach die je verzendt, komt twee keer terug: Betrouwbaarheid en validiteit van de Smiley 9-12, een instrument om de tevredenheid van kinderen met hun behandeling in de jeugdhulp te meten
Cliënttevredenheid wordt beschouwd als een belangrijke indicator van de kwaliteit van de jeugdhulp die kinderen en jongeren ontvangen. Om deze te meten voor 9-12-jarige kinderen die gespecialiseerde jeugdhulp in groepsverband ontvangen, is de Smiley 9-12 ontwikkeld. Het instrument, bestaande uit 26 items in de vorm van visueel analoge schalen (VAS), brengt op zes domeinen de ervaringen van kinderen in…
Effectief handelen bij externaliserend leerlinggedrag
In dit onderzoek hebben we gekeken welke handelingen leraren in het (voortgezet) speciaal onderwijs gebruiken in situaties waarin leerlingen externaliserend gedrag laten zien. We observeerden met behulp van een digitaal observatie-instrument 61 leraren van 17 (voortgezet) speciaalonderwijsscholen. Daarnaast werd bij leraren de Leraar-Leerling Relatie Vragenlijst (LLRV) afgenomen en bij leerlingen de Klimaatschaal. Leraren selecteerden twee…
Perspectieven van ex-druggebruikers op herstel na langdurige residentiële behandeling in een therapeutische gemeenschap
Onderzoek naar herstel waarbij persoonlijke en omgevingsgebonden bevorderende factoren door cliënten zelf in kaart gebracht worden is beperkt beschikbaar in de literatuur. Inzicht krijgen in deze ondersteunende factoren is echter voor zowel de praktijk als het beleid een belangrijk gegeven. Dit onderzoek brengt via diepte-interviews de perspectieven van dertien mensen met een vroegere afhankelijkheidsproblematiek in kaart…
Meer inclusief?!
Vijf jaar lang hebben we als consortium ‘evaluatie passend onderwijs’ gewerkt aan allerlei onderzoeken met als doel na te gaan wat de impact van passend onderwijs is: op stelselniveau, niveau van samenwerkingsverbanden, ouders, leraren en leerlingen, en in verschillende onderwijssectoren. Eind mei 2020 werd het eindrapport beschikbaar en zijn de uitkomsten (vanwege de COVID-19-maatregelen) gepresenteerd op een online symposium. Strikt genomen…
Orthoblog -Voor de een (soms) wel, voor de ander (soms) niet
De afgelopen maanden stonden de kranten bol met vragen over de effecten van corona op de economie, het milieu, de koopwoningmarkt, de landbouw, de zorg, vriendschapsrelaties, sociale contacten, het onderwijs, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat me daarbij steeds weer opvalt, is dat deze vragen zo gesteld worden dat het lijkt alsof…