Frater Caesarius Mommers is de hoofdauteur van de methode voor aanvankelijk lezen: Veilig leren lezen. Deze methode wordt al ruim zestig jaar door het grootste deel van de Nederlandse en Vlaamse basisscholen gebruikt; iets dat geen enkele andere onderwijsmethode heeft gepresteerd. Er kunnen vijf sleutelfactoren onderscheiden worden voor dit succes. Eén, het fraterschap van Mommers als…
Editie: 58: 11-12 (2019)
Tekststructuur in de Kennisbasis Nederlandse taal
Uit internationaal onderzoek blijkt dat kennis over tekststructuur bijdraagt aan diep tekstbegrip. In het leesonderwijs op Nederlandse basisscholen zien we echter nog weinig aandacht voor tekststructuur. Voor goed onderwijs hierover is het nodig dat leerkrachten over voldoende kennis over tekststructuur beschikken. Op basis van definities en inzichten uit wetenschappelijke literatuur over tekststructuur en tekstbegrip hebben we de Kennisbasis Nederlandse…
Afbouw van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking: Belemmerende en stimulerende factoren voor begeleiders
Vanwege gedragsproblemen krijgen mensen met een verstandelijke beperking geregeld langdurig en meervoudig psychofarmaca voorgeschreven (De Kuijper, 2014). De effectiviteit van het onderdrukken van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking door psychofarmaca is niet eenduidig aangetoond in wetenschappelijk onderzoek (Tyrer et al., 2008). Voor mensen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking is het moeilijk…
De effecten van Equine-Assisted Therapy op problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit bij kinderen met ADHD: Resultaten van een kleinschalig multiple baseline onderzoek
Equine-Assisted Therapy (EAT) is een interactief proces waarbij de therapeut gebruikmaakt van (een) paard(en) om psychotherapeutische doelen die hij samen met zijn cliënt heeft vooropgesteld, te bereiken. In dit onderzoek wordt het effect van EAT op problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit bij zes kinderen met ADHD nagegaan via een multiple baseline design. Door de leerkrachten van de kinderen werd…
Ongelijk
Jaargang 58 nummer 7-8 van het tijdschrift OOP sloot af met een ingezonden brief van Chris Struiksma. In de brief beklaagt hij zich over herhaalde ‘venijnige commentaren’ op de regeling vergoede dyslexiezorg. Ik denk dat het niet terecht is te klagen over commentaar op de vergoedingsregeling, ongeacht aard en herhaling van die commentaren. De vergoedingsregeling dyslexie is een politieke beslissing (geweest) en juist…
Orthoblog – En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?
Is de titel van het beste onderwijsboek van 2018. Voor sommigen is deze blog mosterd na de maaltijd, voor anderen kan het een eye-opener zijn. Na een werkbezoek aan de Alan Turingschool in Amsterdam kon ik iets toevoegen aan de vele bestaande recensies. Wat viel mij op? De eensgezindheid en de gedeelde visie op didactiek en pedagogiek. Tijdens de voordracht…