Leesproblemen en dyslexie worden het meest in verband gebracht met fonologische problemen, maar lijken ook samen te hangen met onder andere aandachtsconcentratie. De inhibitietheorie beschrijft aandachtsconcentratie vanuit een wiskundig perspectief, waarbij de reactietijden van herhaalde basale, geautomatiseerde taken als basis dienen voor het vaststellen van het niveau van de aandachtsconcentratie (van der Ven et al.,…
Artikel tag: dyslexie
De psychosociale aspecten van een leerstoornis
De impact van de leerstoornissen dyslexie en dyscalculie reikt verder dan de schoolse context. Het hebben van een leerstoornis kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het psychosociaal functioneren van jeugdigen. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat jeugdigen en volwassenen met een leerstoornis een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van met name internaliserende problematiek. Verschillende theorieën, zoals…
Dyslexie en muziek: Verkennend onderzoek bij ervaren musici met en zonder dyslexie
In dit artikel beschrijven we de resultaten van een vragenlijstonderzoek naar de verschillen op het gebied van muzikale kennis en vaardigheden tussen ervaren musici met en zonder dyslexie. De resultaten geven niet alleen inzicht in de dagelijkse problemen die musici met dyslexie ondervinden, maar bieden ook aanknopingspunten voor een goede afstemming in het (hoger) muziekonderwijs….
Mindset speelt geen rol in een dyslexiebehandeling
In theorie kunnen overtuigingen die individuen hebben over de maakbaarheid van intelligentie of andere cognitieve vaardigheden het leerproces verschillend beïnvloeden. In de mindsettheorie wordt een onderscheid gemaakt tussen een groei- (growth) en een statische (fixed) mindset. Personen die een groeimindset aanhangen, hebben de overtuiging dat capaciteiten veranderlijk zijn. Personen die een statische mindset aanhangen, daarentegen,…