In dit artikel worden drie vragen beantwoord: a) Welke factoren zijn van invloed op begrijpend lezen?, b) Wat zijn de doelen van begrijpend leesonderwijs?, en c) Welke methoden zijn geschikt om die doelen te bereiken? In het eerste deel van het artikel besteden we aandacht aan drie factoren die van invloed zijn op begrijpend lezen,…
Editie: 58: 5-6 (2019)
De test getest: Over de onbruikbaarheid van psychologische testen voor uitspraken over het individu
In dit artikel analyseren we het probleem dat ontstaat wanneer de scientist-practitioner bij het interpreteren van een testscore op een psychologische test een betrouwbare uitspraak wil doen over een individu, maar zich hierbij laat informeren door groepsdata. In de testpraktijk beoogt men de betrouwbaarheid van een testscore te achterhalen door de bijbehorende meetfout te schatten…
Hokjes denken
Denken in hokjes… We maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Dit geldt niet alleen voor de eigen omgeving, maar ook in het werken als orthopedagoog maken we ons er schuldig aan. Een leerling met een gedragsprobleem stoppen we in hokje ‘cluster 4’, een leerling met lichte leer- en opvoedingsproblemen in hokje ‘speciaal basisonderwijs’. Hoewel…
Orthoblog – RID
René Peters, parlementslid voor het CDA, sprak op 28 april jl. zijn verbazing uit in de Trouw over het chique RID-kantoor in Den Bosch, een organisatie die hulp biedt aan kinderen met lees- en spellingproblemen. “Ze zitten op een A-locatie in de stad. Het gaat ze voor de wind, blijkbaar.” Inmiddels weten we door grondig…