Het Nederlandse onderwijs lijkt niet goed in staat om tegemoet te komen aan de onderwijs- en zorgbehoeften van de hoogbegaafde leerling. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn het vergeten van de grote variabiliteit binnen deze groep van zeer makkelijk lerende leerlingen en het leggen van de nadruk …
Editie: 58: 3-4 (2019)
Factsheets over specifieke vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling: Een hulpmiddel bij signalering en doorverwijzing van slachtoffers en plegers
Er zijn veel specifieke vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling die weinig bekend zijn bij zorg- en hulpverleners: geweld tegen het ongeboren kind, shakenbabysyndroom, vrouwelijke genitale verminking, pediatric condition falsification, jeugdprostitutie (meiden of jongens), kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld of een vechtscheiding, (ex-)partnergeweld …
Ervaringswerk in de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen: Recente ontwikkelingen en uitdagingen voor de toekomst
De vermaatschappelijking van de zorg gaat gepaard met een toenemende inzet van ervaringswerkers in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. Er zijn echter heel wat onduidelijkheden over het belang van ervaringswerk en de concrete inzet van ervaringswerkers. Op basis van recente ontwikkelingen en uitdagingen realiseren we …
Groepswerk in het onderwijs
Recent las ik in de krant (De Morgen, 10 februari 2019) een artikel rond de ervaringen van ouders met groepswerken van hun kinderen in het onderwijs. In de tekst werd gewezen op een aantal moeilijkheden die bij groepswerken kunnen voorkomen, waaronder het probleem …
Orthoblog – Nog een keer rekenen
In 2009 deed de KNAW – Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de uitspraak dat er geen bewijs is dat de ene rekenmethode beter is dan de andere. Het is de leerkracht die het verschil maakt. Het probleem van grootschalige onderzoeken over onderwijs is dat er …