Middels deze retrospectieve studie is onderzocht of er een samenhang is tussen werkklimaatfactoren en agressief gedrag binnen een forensische instelling voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Agressief gedrag komt regelmatig voor bij mensen met een LVB en kan grote gevolgen hebben. Agressief gedrag kan veroorzaakt worden door kenmerken van zowel het leefklimaat als…
Archieven: Artikelen
IssueM artikelen
De beperkte rol van aandachtsconcentratie bij leren lezen
Leesproblemen en dyslexie worden het meest in verband gebracht met fonologische problemen, maar lijken ook samen te hangen met onder andere aandachtsconcentratie. De inhibitietheorie beschrijft aandachtsconcentratie vanuit een wiskundig perspectief, waarbij de reactietijden van herhaalde basale, geautomatiseerde taken als basis dienen voor het vaststellen van het niveau van de aandachtsconcentratie (van der Ven et al.,…
Effectieve begeleiding op ondersteuningsniveau 3 met Rekensprint
Van scholen wordt verwacht dat zij kinderen met rekenproblemen extra begeleiding bieden bovenop de klassikale instructie. Scholen hebben hiervoor kennis nodig over effectieve programma’s die kunnen worden ingezet op ondersteuningsniveau 3. Met deze studie werd de effectiviteit bepaald van Rekensprint, een begeleidingsprogramma voor het automatiseren van basale rekenbewerkingen. De vooruitgang op zowel plus- en minsommen…
Basisvaardigheden of zicht op ontwikkeling?
Basisvaardigheden, we hebben er vast allemaal weleens over gehoord. Voor de zomer kwam minister Wiersma met het masterplan basisvaardigheden. De aanleiding ervan was dat te veel leerlingen het onderwijs verlaten zonder goede beheersing van de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen, digitale geletterdheid en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Het plan van de minister heeft…
Orthoblog – Byong-Chul Han
Nooit van gehoord? Ik ook niet. Totdat een bevriende collega me op zijn boekje wees. Ik werd gegrepen door minstens een van de analyses van deze Duits-Koreaanse filosoof. Ik zag het internet aanvankelijk als de grote gelijkmaker. Een ontwikkeling die een inclusieve maatschappij dichterbij zou brengen. Iedereen heeft er immers toegang toe. We kunnen kennismaken…
De psychosociale aspecten van een leerstoornis
De impact van de leerstoornissen dyslexie en dyscalculie reikt verder dan de schoolse context. Het hebben van een leerstoornis kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het psychosociaal functioneren van jeugdigen. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat jeugdigen en volwassenen met een leerstoornis een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van met name internaliserende problematiek. Verschillende theorieën, zoals…
Empowerment van ouders als buffer tussen ouderlijke stress en gedragsproblemen van kinderen na gezinsgerichte hulp
In gezingsgerichte hulp wordt het vergroten van de empowerment van ouders als een belangrijke manier gezien om positieve behandeluitkomsten te bereiken, zoals in het probleemgedrag van hun kinderen. Empirisch onderzoek is echter schaars en alleen gericht op ontwikkelingen tijdens gezinsgerichte hulp. De voorliggende studie onderzocht In gezingsgerichte hulp wordt het vergroten van de empowerment van…
Jeugd en media in het speciaal onderwijs: Praktijkervaringen van beroepskrachten
De manier waarop beroepskrachten in het Speciaal Onderwijs (SO) in Nederland in de onderwijsomgeving omgaan met het (problematische) mediagebruik van leerlingen, is nog weinig bestudeerd. Wel is bekend dat kinderen met extra ondersteuningsbehoeften in de thuissituatie vaker met problematisch mediagebruik te maken hebben. Via interviews met 19 beroepskrachten (o.a. leerkrachten, intern begeleiders, gedragswetenschappers) van 3…
Ode aan het gewone
In mijn lessen heb ik het voorrecht om de studenten Klinische Orthopedagogiek en Disability Studies aan de Universiteit Gent te mogen inleiden in de theoretische orthopedagogiek. Hierbij staan we niet enkel stil bij actuele theorieën, recente tendensen en toekomstige ontwikkelingen, maar bestuderen we ook de pioniers die ons de afgelopen decennia rijke orthopedagogische inzichten hebben…
Orthoblog – Schoolweigering
Vorig jaar verscheen een handzaam boekje over hoe te handelen wanneer leerlingen ‘weigeren’ naar school te gaan. Ik ben er enthousiast over. De auteur heeft in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt en daar kennisgemaakt met het gedachtegoed van geweldloos verzet. Deze aanpak heeft ze in haar boek over schoolweigering inzichtelijk gemaakt voor het onderwijs. Wat…