Ga naar de inhoud

Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein

Mechtild Höing, Audrey Alards & Sylvia van Dartel
Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein
Coutinho
ISBN 9789046907467


Dit boek over vrijwilligersmanagement focust vooral op de Nederlandse situatie en meer bepaald op het forensisch vrijwilligerswerk in het zorg- en veiligheidsdomein. Bovendien schrijven de auteurs dit boek voornamelijk vanuit hun ervaringen binnen grote landelijke organisaties met een bijzonder vrijwilligersproject: Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid (COSA). Dit project richt zich op de re-integratie in de samenleving van plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. COSA staat voor zorg voor elkaar, maatschappelijk engagement, tweede kansen geven en nemen, en respect. In zekere mate kan de titel van het boek misleidend zijn.

De lezer uit Vlaanderen of uit andere domeinen van het vrijwilligerswerk blijft hierdoor wat op zijn honger zitten. Wie werkt in kleinschalige organisaties, waar de vrijwilligerscoördinator zelf een vrijwilliger is, zal zich tevreden moeten stellen met enkele nuttige aanbevelingen en tips. Zeker voor organisaties met enkel vrijwillige medewerkers is dit boek weinig aantrekkelijk, eerder frustrerend, omslachtig en vermoeiend.

Wie werkt in grotere organisaties en/of ervaring heeft met gezond personeelsbeleid, zal veel onderwerpen herkennen als vanzelfsprekend. Selectie, aanwerving, begeleiding en vorming, evaluatie en ontslag van vrijwillige medewerkers zullen weinig verschillen van deze procedures voor betaalde krachten. Hiervoor verwijzen de auteurs naar de ‘wervingscirkel’: dit is een handige tool om het wervingsproces en de daaruit ontstane acties stapsgewijs in te plannen. Enkel de integratie en betrokkenheid van de vrijwilligers binnen de organisatie verdienen bijzondere aandacht. Vrijwillig betekent nu eenmaal niet vrijblijvend. De kans op een langdurig engagement neemt sterk toe wanneer de vrijwilliger zich erkend en gewaardeerd voelt door de professionele omgeving. Hierbij behoort ook een onkostenvergoeding. Door te investeren in een effectief vrijwilligersbeleid, krijgt de organisatie een extra injectie om haar missie te realiseren.

Een aantal bewezen ‘best practices’ komen aan bod. Voor hulp vragende cliënten heeft de relatie met een vrijwilliger immers dikwijls een meerwaarde. De kracht van de inzet van vrijwilligers is de gelijkwaardigheid die de cliënt ervaart.

De rol van de vrijwilligerscoördinator wordt zeer uitvoerig beschreven. In grote organisaties is deze functie cruciaal en dit boek beschrijft nauwkeurig deze taakomschrijving, soms met te veel herhalingen en vanzelfsprekendheden. Bijzondere aandacht wordt terecht gevraagd voor een laagdrempelige klachtenprocedure en een waarderend exitgesprek. Zowel voor vrijwilligers als voor de organisatie zijn dit nuttige leermomenten.

Het is goed dat het boek ook verwijst naar een bijhorende website (www.coutinho.nl/vzv) waar de lezer per hoofdstuk meer studiemateriaal kan vinden zoals aanvullende informatie, bijlagen en opdrachten.

Ook voor wie stagiairs begeleidt in zijn organisatie, kan dit boek inspirerend zijn.

Frank Van Wolvelaer