Ga naar de inhoud

Gezocht: VVO-coördinator

VVO is op zoek naar…


Een gepassioneerde klinisch orthopedagoog, iemand die geniet van het verbinden en motiveren van mensen, die nieuwsgierig is naar hoe praktijkervaring kan bijdragen aan het vormgeven van regelgeving (zowel op Vlaams als op federaal niveau), en die graag de rode draad spint in een organisatie die voornamelijk uit enthousiaste vrijwilligers bestaat.

Een klinisch orthopedagoog die bereid is om tussen de 12 en 15 uur per week voor VVO te werken, in een masterstatuut, en die deze functie mogelijk combineert met een andere baan in loondienst of met een eigen praktijk als zelfstandige.

Klinkt dat niet mooi en afwisselend? Dat is het zeker! We willen je graag een kijkje geven in de rol van coördinator binnen de beroepsvereniging, terwijl je tegelijkertijd op de hoogte wordt gebracht van de lopende activiteiten van VVO.

Wil je meer info of ben je geïnteresseerd? Neem contact op met johan.vermeeren@skynet.be.

VVO bouwt aan haar netwerk…

VVO is een netwerkorganisatie bij uitstek! De vereniging draait voornamelijk op vrijwillige orthopedagogen die naast hun uitdagende en drukke banen ook graag een bijdrage leveren aan de activiteiten van en voor VVO. Het is inspirerend om mensen met dezelfde interesses en achtergronden te ontmoeten en te ontdekken dat orthopedagogen actief zijn in een breed scala aan werkvelden. Binnen de vereniging maak je niet alleen kennis met orthopedagogen
die werkzaam zijn in sectoren zoals onderwijs, welzijn en geestelijke gezondheidszorg, maar ook met boeiende individuen die als zelfstandige een praktijk hebben opgebouwd in klinisch of vormingswerk, of die werkzaam zijn in sectoren die ogenschijnlijk ver afstaan van het orthopedagogische domein. Vaak zijn dit mensen die bereid zijn om buiten de gebaande paden te denken, waarbij de focus altijd ligt op de cliënt, de persoon, de mens zelf. In november 2023 kregen deze orthopedagogen ‘een gezicht’ tijdens onze Ontmoetingsdag VVO in het Guislain te Gent. Samen met een enthousiaste groep hebben we deze dag voorbereid in de werkgroep ontmoetingsdag. We zijn meerdere keren bijeengekomen om doelstellingen, inhoud en praktische regelingen af te stemmen, zoals gebruikelijk bij het organiseren van een evenement. Dit is een typische werkwijze binnen VVO: orthopedagogen die graag hun kennis en vaardigheden delen in een plezierige sfeer met andere vakgenoten.

Dit geldt ook voor beleidsthema’s. Met de klankbordgroep conventie hebben we de afgelopen jaren regelmatig online overleg gehad met een tiental zelfstandige klinisch orthopedagogen om de implementatie van de conventie en de impact ervan op klinisch orthopedagogen goed te volgen. Ook rond de gesuperviseerde professionele praktijk (GPP) is er veel activiteit. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van universiteiten en de beroepsvereniging blijft kritisch meedenken over de vormgeving van deze professionele praktijk.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van werkgroepen waarin VVO orthopedagogen uit verschillende sectoren samenbrengt rond specifieke inhoudelijke thema’s. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die zich inzetten voor vaste taken binnen VVO, zoals de raad van bestuur, een dagelijks bestuur, een redactieraad voor het VVO-Tijdschrift, een werkgroep voor het selecteren en organiseren van webinars, een communicatiewerkgroep, en vrijwilligers die het secretariaat en de administratie beheren.

Als medewerker van VVO heb je een centrale rol bij het leggen van contacten met potentiële geïnteresseerden. Je motiveert vrijwilligers om actief bij te dragen aan de activiteiten van VVO en probeert hun weg te vergemakkelijken. In ruil daarvoor leer je veel mensen kennen en kom je in contact met het brede werkveld van orthopedagogen. Je kunt jezelf zien als een ontdekkingsreiziger: je verkent bestaande paden, legt nieuwe wegen aan, zoekt naar verbanden, leert andere ‘talen’ spreken en brengt de opgedane kennis mee naar de raad van bestuur. Het is een boeiende ervaring, nietwaar?

VVO informeert haar leden…

VVO streeft ernaar haar leden op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen in de orthopedagogische praktijk en onderzoek. Je leest momenteel een artikel in ons tijdschrift. Vanaf nu werken we samen met Gompel&Svacina Uitgevers, wat betekent dat je nog meer goed onderbouwde informatie zult ontvangen. Het uitgeven van een professioneel tijdschrift vergt veel redactionele inspanningen, wat lastig kan zijn voor een organisatie die hoofdzakelijk draait op vrijwilligers. De samenwerking met Gompel&Svacina zal deze opdracht verlichten. Onze
vrijwillige redactieraad blijft echter zorgen voor de inhoud.

Heb je onze webinars al ontdekt? Bekijk zeker het nieuwe aanbod voor 2024 op www.VVO.be! Als lid krijg je de kans om dit jaar maar liefst vier plus twee (in samenwerking met VVKP) webinars te volgen. Heb je er één gemist? Geen probleem: je kunt de webinars altijd terugkijken op
de website.

Sociale media, nieuwsbrieven en een website zijn tegenwoordig onmisbaar als je effectief wilt communiceren en informeren. Als coördinator maak je gebruik van deze kanalen om informatie te verspreiden en contact te houden met de leden over de activiteiten van VVO. Samen met de werkgroep communicatie houd je de inhoud van deze media in de gaten. Het afgelopen jaar
hebben we hard gewerkt om deze communicatiekanalen te optimaliseren.

VVO behartigt uw belangen…

Wat is een orthopedagoog eigenlijk? Iets met voeten? Orthopedagogen werken in diverse sectoren van de gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. Als relatief kleine beroepsgroep moeten we voortdurend de aandacht vestigen op de specifieke kenmerken en kwaliteit van de orthopedagogische dienstverlening. Sinds de erkenning van klinisch orthopedagogen is er meer bewustzijn ontstaan over de eigenheid van ons vak bij verschillende instanties. Als VVO hebben we dan ook vertegenwoordiging in diverse beleidsorganen. Als coördinator word je voorgedragen als effectief lid van de federale raad van geestelijke gezondheidsberoepen, waar de afgelopen jaren veel discussie is geweest over zaken als de implementatie van de GPP en andere eisen die zijn vastgelegd in de kwaliteitswetgeving (bv. de inhoud van het portfolio,
het elektronisch patiëntendossier).

Je bent ook lid van de Vlaamse expertengroep Erkenningscommissie geestelijke gezondheidsberoepen, waar advies wordt gevraagd over de erkenning van klinisch orthopedagogen. Gelukkig is er regelmatig overleg met andere Vlaamse en Waalse beroepsverenigingen voor klinisch orthopedagogen en psychologen. Samen stellen we standpunten op en toetsen we dossiers inhoudelijk aan elkaar. Ook onderhouden we goede relaties met werkgeversorganisaties, studentenorganisaties en universiteiten. Als coördinator houd je de vinger aan de pols, volg je wat er in de media verschijnt, verdiep je je in specifieke thema’s, zoek je vrijwillige orthopedagogen met expertise op bepaalde gebieden en durf je standpunten te formuleren. Kortom, je ziet hoe je invloed kunt uitoefenen op het beleid en regelgeving en zo kunt bijdragen aan de zorg voor mensen.

VVO en haar leden…

VVO kan maar bestaan door haar leden. Dankzij het lidgeld kunnen we een tijdschrift publiceren, sprekers voor webinars betalen en een ontmoetingsdag organiseren tegen een lage inschrijvingsprijs.

Als organisatie moeten we ons ook professionaliseren, ook al blijven we voornamelijk een vrijwilligersorganisatie. Door onze erkenning kunnen we meer invloed uitoefenen op het beleid, maar we moeten ook kunnen deelnemen aan beleidsoverleg. Dit vereist verdieping en een werktempo dat niet alleen door vrijwilligers kan worden gedragen.
Het lidgeld stelt ons in staat om een professional in dienst te nemen, zoals een coördinator, die een aantal taken op zich kan nemen.

Als coördinator werk je aan een efficiëntere ledenwerking. Het afgelopen jaar hebben we het ledenbestand hervormd tot een bruikbare database, contacten gelegd voor extra ledenvoordelen en ons eigen aanbod als beroepsvereniging verbeterd. Een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst, samen met de werkgroep ledenbeheer, is het verbreden van het ledenbestand en het actiever inspelen op de behoeften van de leden.

Als VVO-coördinator…

Werken als VVO-coördinator is een boeiende en gevarieerde baan. Je hebt de kans om veel mensen te ontmoeten en te leren omgaan met verschillende dynamieken en
overlegstructuren op verschillende niveaus. Als je deze baan combineert met een functie binnen een specifieke sector, is het een win-winsituatie voor beide banen. VVO verwelkomt je als mede-expert, en je neemt waardevolle ervaring mee naar je andere werkplek. Het vereist flexibiliteit en soms ook avondvergaderingen, maar je krijgt er ook veel vrijheid voor terug om je werk voor VVO zelf in te vullen. Je werkt vanuit huis en kunt in overleg je werktijden plannen.

De gevraagde competenties nog even op een rijtje:
— Master Klinisch Orthopedagoog
— Bij voorkeur actief in werkveld orthopedagogen
— Interesse in het brede werkveld orthopedagogen
— Ervaring en interesse in beleidsvoering
— Voeling met het werken met vrijwilligers in een organisatie of vereniging
— Meertaligheid (passieve kennis Frans) is een meerwaarde

Voor meer informatie kun je contact opnemen met
johan.vermeeren@skynet.be.

Mieke De Strooper
Beleidsmedewerker VVO