Ga naar de inhoud

Grillige begaafdheidsprofielen bij zeer makkelijk lerende leerlingen in het basisonderwijs

Het Nederlandse onderwijs lijkt niet goed in staat om tegemoet te komen aan de onderwijs- en zorgbehoeften van de hoogbegaafde leerling. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn het vergeten van de grote variabiliteit binnen deze groep van zeer makkelijk lerende leerlingen en het leggen van de nadruk op bovengemiddelde, vaak cognitieve, capaciteiten bij de identificatie. Bij deze groep leerlingen kunnen echter grillige begaafdheidsprofielen worden verwacht met sterke en zwakke punten en verschillende talenten. Bij 22 leerlingen in groep 7 van het regulier basisonderwijs werden zes tests afgenomen, die zowel de cognitieve capaciteiten, de taakgerichtheid en -toewijding als de creativiteit meten. Hieruit bleek dat zeer makkelijk lerende kinderen niet enkel bovengemiddeld scoren. Verder werd gevonden dat iedere zeer makkelijk lerende leerling in het bezit is van een grillig en uniek begaafdheidsprofiel. Aanbevolen wordt om bij de identificatie van zeer makkelijk lerende kinderen niet alleen gebruik te maken van tests die de cognitieve capaciteiten meten maar ook gegevens te verzamelen over de taakgerichtheid en -toewijding en de creativiteit en die te combineren met gegevens van andere bronnen, zoals de mening van de leerkracht, om zo voor elke leerling een individueel begaafdheidsprofiel te creëren. Om zeer makkelijk lerende leerlingen in het regulier basisonderwijs te laten excelleren is het van essentieel belang om bij deze profielen aan te sluiten.

Kernwoorden: zeer makkelijk lerend, hoogbegaafdheid, cognitieve capaciteiten, taaktoewijding, taakvolharding, creativiteit

OVER DE AUTEUR

Natasja Takács-Tielenburg is in opleiding tot orthopedagoog, is leerkracht primair onderwijs en masterstudent Gifted Education aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. E-mail: natasja.takacs@icloud.com.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us