Er zijn veel specifieke vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling die weinig bekend zijn bij zorg- en hulpverleners: geweld tegen het ongeboren kind, shakenbabysyndroom, vrouwelijke genitale verminking, pediatric condition falsification, jeugdprostitutie (meiden of jongens), kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld of een vechtscheiding, (ex-)partnergeweld tegen mannen, ouderenmishandeling, oudermishandeling (kind-oudergeweld), ontspoorde mantelzorg, mensenhandel, stalking, online seksuele intimidatie en eergerelateerd geweld (zoals gedwongen huwelijken, gedwongen isolatie en achterlating). Omdat deze geweldsvormen minder bekend zijn, worden slachtoffers hiervan geregeld gezien door zorg- en hulpverleners zonder dat ze als slachtoffer worden geïdentificeerd en de juiste hulpverlening krijgen. Om dit probleem aan te pakken zijn in Nederland in 2018 en 2019 meer dan 25 factsheets ontwikkeld – elk over een specifieke vorm van huiselijk geweld of kindermishandeling of over geweld tegen een specifieke doelgroep. De ontwikkeling van deze factsheets brengt twee voordelen met zich mee voor orthopedagogen: 1) meer bewustwording over de diversiteit die er bestaat in de vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling, en 2) gratis, laagdrempelig beschikbare factsheets met extra informatie over deze groepen op www.huiselijkgeweld.nl/typengeweld, als hulpmiddel bij het signaleren en doorverwijzen van slachtoffers en plegers. In dit artikel lichten we toe hoe dit in de praktijk voordelen met zich meebrengt, aan de hand van een praktijkvoorbeeld over mensenhandel.
Kernwoorden: kwetsbare groepen, slachtoffers van geweld, mensenhandel, misbruik, verwaarlozing, uitbuiting
OVER DE AUTEURS
Rik Viergever, MD PhD MSc, werkt als projectleider bij CoMensha in Amersfoort. E-mail: r.viergever@comensha.nl.
Wilma Schakenraad, MA, is projectleider kennismanagement huiselijk en seksueel geweld bij Movisie in Utrecht. E-mail: w.schakenraad@movisie.nl.
Marianne van der Krans is projectleider Ouderenmishandeling en projectleider Bijzondere vormen van geweld bij Samen Veilig Midden-Nederland in Utrecht. E-mail: mvdkrans@samen-veilig.nl.
Robinetta de Roode is adviseur gezondheidsrecht bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) in Utrecht. E-mail: r.de.roode@fed.knmg.nl.