Ga naar de inhoud

Ervaringswerk in de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen: Recente ontwikkelingen en uitdagingen voor de toekomst

De vermaatschappelijking van de zorg gaat gepaard met een toenemende inzet van ervaringswerkers in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. Er zijn echter heel wat onduidelijkheden over het belang van ervaringswerk en de concrete inzet van ervaringswerkers. Op basis van recente ontwikkelingen en uitdagingen realiseren we een exploratief onderzoek naar hoe ervaringswerk in Vlaanderen in de geestelijke gezondheidszorg vorm krijgt. De resultaten van het onderzoek zijn gestoeld op een online vragenlijst en uitgebreide literatuurstudie. We stellen vast dat er een sterke behoefte is aan het verder ontwikkelen van een visie op ervaringswerk als een gedeelde professionele praktijk waarbij aandacht is voor intervisie, coaching en opleiding van ervaringswerkers en andere professionals.

Kernwoorden: ervaringswerk, ervaringsdeskundigheid, vermaatschappelijking, geestelijke gezondheidszorg, professionalisering

OVER DE AUTEURS

Tijs Van Steenberghe is wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Quality of Life en de vakgroep Sociaal Werk van de Hogeschool Gent. E-mail: tijs.vansteenberghe@hogent.be.

Dr. Didier Reynaert is lector aan de vakgroep Sociaal Werk en het Expertisecentrum Quality of Life van de Hogeschool Gent.

Prof. dr. Griet Roets is professor aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek. E-mail: griet.roets@ugent.be.

Dr. Jessica De Maeyer is coördinator van het Expertisecentrum Quality of Life en lector aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Hogeschool Gent. E-mail: jessica.demaeyer@hogent.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us