Ga naar de inhoud

Elke glimlach die je verzendt, komt twee keer terug: Betrouwbaarheid en validiteit van de Smiley 9-12, een instrument om de tevredenheid van kinderen met hun behandeling in de jeugdhulp te meten

Cliënttevredenheid wordt beschouwd als een belangrijke indicator van de kwaliteit van de jeugdhulp die kinderen en jongeren ontvangen. Om deze te meten voor 9-12-jarige kinderen die gespecialiseerde jeugdhulp in groepsverband ontvangen, is de Smiley 9-12 ontwikkeld. Het instrument, bestaande uit 26 items in de vorm van visueel analoge schalen (VAS), brengt op zes domeinen de ervaringen van kinderen in kaart: informatieverstrekking, behandelomgeving, expertise hulpverleners, relatie met hulpverlener, voortgang hulpverlening en behandeluitkomsten. De Smiley 9-12 is op constructvaliditeit en betrouwbaarheid getest in een sample van 594 kinderen die hulp ontvingen van 20 verschillende jeugdhulporganisaties in Nederland. Toepassing van Mokken Schaalanalyse voor Polytome items (MSP) resulteerde in een finale versie met 18 items, die als een matig sterke (H=0.43) en betrouwbare (Rho=0.91) schaal kan worden beschouwd om cliënttevredenheid bij kinderen te meten. Deze versie toont ‘steekproefonafhankelijkheid’ voor kenmerken als leeftijd, sekse, hulpfase, type ontvangen hulpverlening, en wijze van afname (groepsgewijs vs. individueel). Kinderen die in groepsverband ambulante hulp of dagbehandeling krijgen, blijken (iets) meer tevreden te zijn dan kinderen in residentiële zorg. We gaan aan het eind van dit artikel in op de implicaties van onze bevindingen voor de praktijk van de jeugdhulp en het toekomstig onderzoek.

Kernwoorden: Smiley 9-12, kinderen, tevredenheid over behandeling, psychometrische kwaliteit

OVER DE AUTEURS

Dr. Anne-Marie N. Huyghen is als docent orthopedagogiek verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten. E-mail: A.M.N.Huyghen@rug.nl.

Dr. Janneke Metselaar is als lector zorg voor jeugd verbonden aan NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden. E-mail: Janneke.Metselaar@nhlstenden.com.

Dr. Wendy J. Post is als universitair hoofddocent statistiek en methodologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten. E-mail: W.J.Post@rug.nl.

Drs. Ilonka N. von Rudnay is als orthopedagoog generalist verbonden aan Cardea, een organisatie voor gespecialiseerde jeugd- en opvoedhulp in de regio’s Holland Rijnland en Haaglanden. E-mail: i.vonrudnay@cardea.nl.

Prof. dr. Erik J. Knorth is als emeritus hoogleraar orthopedagogiek/jeugdzorg verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten. E-mail: E.J.Knorth@rug.nl.

 

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us