Ga naar de inhoud

Verschillende vormen van onderwijs en dagbesteding: motieven en tevredenheid van ouders met een kind met ernstige en meervoudige beperking

Er zijn verschillende vormen van onderwijs en dagbesteding beschikbaar voor kinderen met een ernstige en meervoudige beperking (EMB) in Nederland, zoals kinderdagcentra, speciaal onderwijs en Samen naar School klassen. Dit onderzoek brengt de motieven in kaart van ouders wanneer ze een vorm van onderwijs of dagbesteding kiezen voor hun kind met EMB. Daarnaast wordt gekeken naar verschillende keuzeaspecten en tevredenheid van ouders met betrekking tot de onderwijs- en dagbestedingsvorm voor hun kind. Ten slotte is er nagegaan of er verschillen zijn in de motieven en tevredenheid tussen de drie groepen ouders: ouders van wiens kind naar een Samen naar School klas, speciaal onderwijs of kinderdagcentrum gaat. In totaal zijn er 36 ouders van een kind met EMB geïnterviewd en gevraagd om verschillende aspecten die spelen rond hun keuze en tevredenheid te beoordelen op een vijfpunts-­Likertschaal. De interviews zijn gecodeerd met behulp van een codeboek, en de verschillen tussen de drie groepen ouders over hun keuzen en tevredenheid zijn geanalyseerd met behulp van statistische analyses. Er blijken meerdere motieven mee te spelen in het beslissingsproces van ouders, zoals de sfeer op de school of dagbesteding, afstand tot de woonplaats, en de groepsgrootte. Ouders zijn tevreden met de door hun gekozen vorm van onderwijs- of dagbesteding, hoewel er nog de nodige ruimte voor verbetering is bij een aantal aspecten. Analyses wijzen verder uit dat ouders, van kinderen die naar een Samen naar School klas gaan, verschillende aspecten significant belangrijker vinden dan de andere twee groepen ouders (waaronder de mogelijkheden voor contact met kinderen zonder beperkingen), en zij over de begeleider-­kindratio significant meer tevreden zijn dan de andere twee groepen ouders.

Kernwoorden: kinderdagcentrum, speciaal onderwijs, Samen naar School klas, ernstige en meervoudige beperking (EMB), ouders, motieven, tevredenheid

OVER DE AUTEURS

Anke de Boer is werkzaam als universitair hoofddocent bij de basiseenheid Orthopedagogiek: Leren & Ontwikkelen van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op inclusief onderwijs en de ondersteuning aan leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. E-­mail: anke.de.boer@rug.nl.

Sanne van Esch is werkzaam als gedragswetenschapper bij Vanboeijen, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerder was zij werkzaam als promovendus bij de basiseenheid Orthopedagogiek: Leren & Ontwikkelen en betrokken bij het onderzoek naar de Samen naar School klassen. E-­mail: sanne.vanesch@vanboeijen.nl.

Annette van der Putten is werkzaam als adjunct hoogleraar bij de basiseenheid Orthopedagogiek: Leren & Ontwikkelen van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op de opvoeding en ondersteuning van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. E-­mail: a.a.j.van.der.putten@rug.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us