Ga naar de inhoud

Het is alweer half juni, tijd om te gaan zitten voor een nieuwe Volgspot. De afgelopen dagen verschijnen er steeds meer berichten dat een nieuwe zomergolf corona verder aanzwelt, wat waarschijnlijk komt door de opmars van verschillende omikronvarianten. Hoewel deskundigen zeggen dat we ons (nog) geen zorgen hoeven te maken, kan een toename aan ziekteverzuim verwacht worden, wat met de aanstaande vakantieperiode toch voor maatschappelijke problemen kan zorgen. Dit in combinatie met andere maatschappelijke problemen waar we momenteel mee geconfronteerd worden (denk aan het stikstofbeleid, de opvang van asielzoekers, de explosieve toename van de energieprijzen, en – hoewel in mijn ogen van heel andere orde, al voelt dat niet voor iedereen zo – het schrappen van veel vluchten vanaf Schiphol), zou wel eens tot een hete zomer kunnen leiden.

Hoewel de genoemde maatschappelijke problemen op het oog weinig met elkaar te maken hebben, moest ik toch aan deze verschillende problemen denken toen ik afgelopen week met een rijk gevoel vanuit Zwolle de trein instapte naar huis na de tweede Researchdag van de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen (AAWVB). Binnen deze Associatie hebben de acht Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen hun krachten gebundeld en wordt gewerkt aan meer verbinding, samenwerking, coördinatie en een duidelijkere profilering van de Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen op landelijk niveau. Zij hebben ieder hun eigen specifieke onderzoeksdomeinen, die elkaar binnen de Associatie aanvullen. Samen zorgen de Academische Werkplaatsen voor de coördinatie en afstemming van wetenschappelijk onderzoek naar en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wat heeft de Researchdag van de AAWVB te maken met de eerdergenoemde maatschappelijke problemen waar we mee kampen? Het antwoord is heel simpel: verbinding! Na ruim twee jaar was de Researchdag een van de eerste gelegenheden waarop de vele onderzoekers, ervaringsdeskundigen, kennismanagers en andere medewerkers van de Academische Werkplaatsen elkaar weer live konden treffen. Naast inhoudelijke presentaties, workshops en discussies was er ook volop ruimte om elkaar informeel te treffen en met elkaar te verbinden. De voorbije twee jaren hebben ons geleerd dat online veel mogelijk is, maar om echt met elkaar in verbinding te komen is elkaar op een fysieke plek ontmoeten onontbeerlijk. En juist dat stuk, het met elkaar in verbinding komen, dat gun ik ons allen ook als het gaat om de eerdergenoemde maatschappelijke problemen. Ik ben realistisch genoeg om te begrijpen dat daarmee de problemen niet vanzelf opgelost worden, maar als we met z’n allen ons best doen om samen en op constructieve wijze naar oplossingen te zoeken, in verbinding met elkaar, dan kijk ik met alle vertrouwen uit naar de hete zomer.