Ga naar de inhoud

Aandachts- en werkhoudingsproblemen bij kinderen en jongeren

Kaat Timmerman

Acco
ISBN 9789463442398173
164 blz

Werkmap

Acco
ISBN 9789463442404
283 blz.

Aandachts- en werkhoudingsproblemen bij kinderen en jongeren verscheen voor het eerst in 1995 en is nu aan een volledig herwerkte uitgave toe. In het eerste deel van het boek wordt informatie aangereikt om de werkhouding van kinderen met diverse problematieken te analyseren en interpreteren. Daarna worden handvatten aangeboden voor de begeleiding van kinderen en jongeren met werkhoudingsproblemen. Deze zijn geïnspireerd op de zelfinstructiemethode van Meichenbaum, waarin vier stappen worden gevolgd: “Wat moet ik doen?”, “Hoe ga ik dat doen?”, “Ik doe mijn werk” en “Ik kijk na: wat vind ik ervan?”

Daar waar het concept van werkhoudingsproblemen in de oorspronkelijke versie van het boek voornamelijk was gekaderd binnen een concentratieproblematiek, wordt het nu veel ruimer benaderd. Werkhoudingsproblemen komen namelijk niet uitsluitend voor bij kinderen met aandachtsproblemen, ook kinderen met leerstoornissen, faalangst, hoogbegaafdheid, … kunnen specifieke gedragingen vertonen die op werkhoudingsproblemen wijzen. Daarnaast is de leeftijdsgroep waar de werkhoudingsondersteuning zich toe richt uitgebreid: er zijn tips voor het begeleiden van zowel kleuters, kinderen als jongeren. Het boek is geschikt voor (ortho-)pedagogen, psychologen, logopedisten, ergotherapeuten, psychomotorisch therapeuten en (zorg)leerkrachten maar ook ouders kunnen ermee aan de slag. Er is in deze nieuwe editie namelijk een hoofdstuk toegevoegd specifiek voor ouders die kinderen met werkhoudingsproblemen willen ondersteunen.

In het boek wordt de aangereikte theorie geïllustreerd met een diversiteit aan oefeningen die de lezer stimuleren om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse begeleidingspraktijk. Om echt met de methodologie aan de slag te kunnen gaan, is het nodig om de bijhorende werkmap aan te schaffen. Ook deze kreeg een update in 2017. De werkmap herhaalt nog eens kort de achterliggende theoretische principes van de zelfinstructiemethode, maar biedt vooral een ruim amalgaam aan opdrachten voor kinderen om op een prettige manier te werken aan hun werkhouding. Er zijn een aantal werkbladen toegevoegd en sommige illustraties zijn ietwat gemoderniseerd tegenover de vorige versie, maar er lijkt naar visuele aantrekkelijkheid van het materiaal toch nog wat ruimte voor verbetering. Hoewel het perfect mogelijk is om de werkmap te gebruiken zonder het bijhorende boek aan te kopen, is het voor een optimale begeleiding van kinderen toch aan te raden dat begeleiders zich goed verdiepen in de achterliggende theoretische informatie van het boek. Het boek en de werkmap vormen samen een mooie verrijking voor de begeleidingspraktijk van kinderen met werkhoudingsproblemen.