Ga naar de inhoud

Gezinshuisouders aan het woord over hun draagkracht en draaglast

In dit onderzoek is de draagkracht in relatie tot de draaglast van gezinshuisouders onderzocht. Verschillende studies tonen aan dat gezinshuizen voordelen hebben ten opzichte van residentiële voorzieningen en pleegzorg. Toch zijn er ook enkele uitdagingen. De centrale onderzoeksvraag in deze studie luidt: ‘Wat zien gezinshuisouders als werkzame factoren in het versterken van hun draagkracht om de continuïteit in het zorgtraject te bewaren en zo een breakdown te vermijden?’ In dit kwalitatief onderzoek werden bij elf Nederlandse en Vlaamse gezinshuisouders semigestructureerde interviews afgenomen. De gegevens werden geanalyseerd volgens een thematische analyse naar het model van Braun en Clarke (2006). Alle participanten geven aan dat draagkracht te maken heeft met hoe ze staande kunnen blijven als gezinshuisouder en benadrukken dat draagkracht een dynamisch karakter heeft. De resultaten laten zien dat draagkracht volgens gezinshuisouders wordt beïnvloed door zes factoren: (1) factoren gelinkt aan de jongere, (2) het contact met biologische kinderen, (3) de samenwerkingsrelatie met de biologische ouder(s), (4) een informeel netwerk, (5) de buitenwereld en (6) zelfzorg. De beïnvloedende factoren die prominent naar voren kwamen, waren de problematiek van de jongere, het belang van een informeel en professioneel netwerk en de behoefte aan zelfzorg. Het is daarom van belang dat er een ondersteunend netwerk is dat de handen in elkaar slaat en inzet op bovenstaande beïnvloedende factoren.

Kernwoorden: gezinshuizen, draagkracht van gezinshuisouders, werkzame factoren, kwalitatief onderzoek, ondersteunend netwerk

Over de auteurs

Laure De Paepe is afgestudeerd als klinisch orthopedagoog aan de Universiteit Gent. Haar masterproef focuste op de draagkracht van gezinshuisouders. E-­mail: depaepe.laure@gmail.com.

Prof. dr. Franky D’Oosterlinck is directeur in het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart, een afdeling van de OLO-­Rotonde vzw in Gent. Hij is gastprofessor aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent. E-­mail: franky.doosterlinck@oc-­nieuwevaart.be.

Karin Blankespoor werkt als Master LSCI trainer veel met gezinshuizen in Nederland en is als orthopedagoog verbonden aan Jeugddorp De Glind.

Prof. dr. Stijn Vandevelde is hoofddocent Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent. E-­mail: stijn.vandevelde@ugent.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us