Ga naar de inhoud

Boekbespreking ‘De alchemist op de richel’

Karst-Janneke Rogaar
De alchemist op de richel
Uitgeverij Kluitman
ISBN 9789020672145


Na de publicatie van haar succesvolle boekjes ‘Keizer Ei’ en ‘Au!’ heeft Uitgeverij Kluitman opnieuw een zeer educatief (kinder)boek uitgegeven van schrijfster en illustrator Karst-Janneke Rogaar1. Voor degenen die haar werk niet kennen, citeer ik een stukje uit haar nieuwste boek ‘De alchemist op de richel’, dat eenzelfde opzet kent als haar voorgaande boekjes.

‘Hij is misschien zelfzuchtig, maar een slechterik is hij niet. Hij is tenminste daadkrachtig en hartstochtelijk. Mijn wangen waren nu scharlakenrood.’

Wat is hier aan de hand? Om de lezer op weg te helpen heb ik de woorden waar het om gaat dikgedrukt. Deze woorden hebben een ding gemeen, namelijk de spelling van de [G]-klank is CH. Het boekje bevat daarnaast zo’n vijftien woorden waarin weliswaar een G voorkomt, maar die niet als [G] wordt uitgesproken. Dit zijn woorden die vooraf worden gegaan door een N, zoals in wangen en waarlangs. Slechts één keer wordt er een woord gebruikt dat wel met een G gespeld wordt.

Als je wilt weten welk woord dat is, dan zul je het boekje moeten lezen. Een mooie ontknoping met een diepere betekenislaag. Nieuwsgierig geworden? Mooi zo! Aanschaffen, zou ik zeggen. En dan niet alleen het zojuist verschenen ‘De alchemist op de richel’, maar ook ‘Keizer EI’ dat alleen woorden bevat met een korte EI en ‘AU!’ waarin alleen woorden voorkomen met de AU.

‘De alchemist op de richel’ gaat over een alchemist, een oligarch en een monarch. Net als haar voorgaande boekjes is het verhaal verrassend en voor zelfs de jongste kinderen te begrijpen en is het een fraaie aanvulling op de spellingregels. Alle bijzondere woorden die erin voorkomen, worden met CH gespeld. De keuze voor het spellen van de G of de CH is voor de meeste mensen niet te horen en om die reden vormt dit boekje een extra geheugensteun. Het boekje is echter niet alleen handig om de spelling te oefenen, ook voor de ontwikkeling van de woordenschat geeft het heel goede handvatten. In een geïsoleerde woordenschatles zullen deze woorden nauwelijks beklijven, maar in de context van dit verhaal en een leerkracht die de tekst verrijkt met uitleg en verhalen, komen de woorden tot leven. Ter ondersteuning van de leerkracht en taalsterke leerlingen is aan het eind een verklarende woordenlijst toegevoegd met een aantal weinig gebruikte en daardoor vaak onbekende woorden.

Oproep aan schoolleiders: schaf voor elke leerling uit de klas met de meeste leerlingen ‘De alchemist op de richel’ en de eerder verschenen ‘Keizer EI’ en ‘AU!’ aan. Je doet een echte educatieve diepte-investering. De boekjes verouderen nauwelijks, want de spelling en betekenis van woorden zijn (relatief) onveranderlijk. Deze set van drie boekje kost bij Kluitman 45 euro. Wellicht valt er nog wat te regelen in de aanschafprijs als jullie Stichting deze set aanschaft voor elke school.


1. Voor meer informatie over het werk van Karst-Janneke Rogaar, zie https://karst-janneke.com