Ga naar de inhoud

De AUTEZME: een kritische beschouwing

Er bestaan slechts weinig psychometrisch valide instrumenten die bedoeld zijn om autismesymptomen bij kinderen en jongeren snel in kaart te brengen. Vroege erkenning van bestaande problemen en ondersteuning hierbij zijn echter van belang voor het welzijn en de ontwikkeling van deze jeugdigen. De recentelijk verschenen AUTEZME, een vragenlijst voor autisme bij kinderen en jongeren, lijkt met dit doel ontwikkeld. De AUTEZME is ontwikkeld vanuit de empathiserings-­systematiseringstheorie van Baron-­Cohen. De huidige bijdrage heeft een tweeledig doel. Ten eerste wordt de theoretische en psychometrische kwaliteit van deze nieuwe test onderzocht. De AUTEZME wordt echter ook als voorbeeld gebruikt om vanuit een breder kader te reflecteren op inhoudelijke en psychometrische beperkingen van de huidige (autisme)testpraktijk. We eindigen met enkele aanbevelingen.

OVER DE AUTEURS

Lysandra M. Podesta, MSc., is als docent-­promovendus verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt aan een proefschrift over autisme. E-­mail: lysandra.podesta@ru.nl.

Prof. dr. Anna M.T. Bosman is hoogleraar aan de Radboud Universiteit en aldaar verbonden aan het Behavioural Science Institute en aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen. E-­mail: anna.bosman@ru.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us