Ga naar de inhoud

Effectieve begeleiding op ondersteuningsniveau 3 met Rekensprint

Van scholen wordt verwacht dat zij kinderen met rekenproblemen extra begeleiding bieden bovenop de klassikale instructie. Scholen hebben hiervoor kennis nodig over effectieve programma’s die kunnen worden ingezet op ondersteuningsniveau 3. Met deze studie werd de effectiviteit bepaald van Rekensprint, een begeleidingsprogramma voor het automatiseren van basale rekenbewerkingen. De vooruitgang op zowel plus- en minsommen als keer- en deelsommen werd vergeleken voor kinderen in groep 5 en 6 die begeleid werden met Rekensprint en een controlegroep die geen extra begeleiding ontving. Binnen de interventiegroep werd onderscheid gemaakt tussen kinderen met een milde (interventie-­beter) en ernstige achterstand in rekenen (interventie-­zwak). Op de plus- en minsommen gingen zowel de interventie-­beter als de interventie-­zwak groep meer vooruit dan de controlegroep. Voor de keer- en deelsommen was er geen verschil tussen de interventie-­beter en de controlegroep, maar ging de interventie-­zwak groep significant meer vooruit. Deze bevindingen geven aan dat Rekensprint effectief kan worden ingezet voor het automatiseren van plus- en minsommen, voor zowel kinderen met een milde als met een ernstige rekenachterstand. Er werd geen generalisatie vastgesteld naar moeilijkere somtypen.

Kernwoorden: rekenen, ondersteuningsniveau 3, basale rekenvaardigheden

OVER DE AUTEURS

Madelon van den Boer is universitair docent bij de onderzoeksgroep Ontwikkelingsproblemen en Onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. E-­mail: m.vandenboer@uva.nl.

Liesbeth Luycx is klinisch docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens hoofdopleider van het postmastertraject tot Orthopedagoog Generalist. E-mail: e.s.luycx@uva.nl.

Peter F. de Jong is hoogleraar Orthopedagogiek en programmaleider van de onderzoeksgroep Ontwikkelingsproblemen en Onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. E-­mail: p.f.dejong@uva.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us