Ga naar de inhoud

Empowerment van ouders en gedragsproblemen van kinderen tijdens een periode van jeugdzorg

In deze studie onderzochten we veranderingen in empowerment van ouders en gedragsproblemen van hun kinderen tijdens een periode van jeugdzorg, en hun onderlinge relaties. Ook stelden we vast of deze veranderingen samenhangen met het soort jeugdzorg dat werd geboden. We vergeleken hiervoor intensief ambulante hulp die gezinsgericht was (family-centred care; FCC) met meer kindgerichte hulp (child-centred care; CCC) in de residentiële zorg en pleegzorg. In totaal werden 621 gezinnen onderzocht. Hiervan kregen 434 gezinnen FCC en 137 gezinnen CCC. Onderzoeksgegevens over empowerment van ouders en gedragsproblemen van kinderen werden bij aanvang en aan het einde van de behandeling verzameld. Ouders in FCC lieten gemiddeld op alle empowermentschalen een statistisch significante vooruitgang zien. Ouders in CCC alleen op de gedragscontroleschaal van empowerment. De gedragsproblemen van kinderen zijn zowel in FCC als CCC significant afgenomen tijdens de behandeling. Uit een cross-lagged analyse blijkt bovendien dat gezinsgerichtheid van de behandeling (FCC) direct bijdraagt aan empowermentverbetering van ouders. Het sterke vermoeden bestaat dat door deze verbeteringen in empowerment de gedragsproblemen van hun kinderen afnemen. In de discussie onderschrijven we het belang van empowerment van ouders als opvoeder, het gebruik van gezinsgerichte elementen in de residentiële zorg en pleegzorg, en van verder follow-up onderzoek op dit gebied.

Kernwoorden: empowerment van ouders als opvoeder, gedragsproblemen van kinderen, gezinsgerichte hulp, ambulante hulp, residentiële hulp, pleegzorg

OVER DE AUTEURS

Drs. Harm Damen is verbonden aan Pactum in Arnhem, Conrisq Groep in Zetten, en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. E-mail: h.damen@pactum.org.

Em. prof. dr. J.W. Veerman is verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Dr. Ad Vermulst is verbonden aan GGZ (Mental Health Care) Oost Brabant in Boekel.

Drs. Rozemarijn van Pagée is verbonden aan De Kinderkliniek in Almere.

Drs. Rozemarijn Nieuwhoff is verbonden aan Pactum in Arnhem.

Prof. dr. Ron H.J. Scholte is verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen en aan TRANZO van Tilburg University.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us