Ga naar de inhoud

De relatie tussen externaliserend en internaliserend probleemgedrag en vroege therapeutische alliantie in de residentiële jeugdzorg: Een cross-lagged analyse

Deze studie onderzocht het wederzijdse verband tussen probleemgedrag bij jeugdigen en de therapeutische alliantie met hun mentor gedurende de eerste zes maanden van hun residentiële behandeling. De onderzoeksgroep bestond uit 393 jeugdigen (60% jongens) tussen de tien en negentien jaar oud (M = 15.30; SD = 1.85). Probleemgedrag en alliantie werden bij de start van de behandeling en na zes maanden behandeling gemeten. Probleemgedrag werd gerapporteerd door de jeugdige, alliantie werd door zowel jeugdigen als hun mentor gerapporteerd. De resultaten toonden aan dat meer internaliserende problemen van jeugdigen aan het begin van de behandeling voorspellend waren voor een sterkere toename van de emotionele en taakalliantie zoals gerapporteerd door de mentor gedurende de eerste zes maanden van de behandeling. Meer externaliserende problemen aan het begin van de behandeling hingen samen met een lagere taakalliantie aan het begin van de behandeling, zoals gerapporteerd door de mentor. De emotionele en taakalliantie aan het begin van de behandeling zoals gerapporteerd door de jeugdigen hingen niet samen met probleemgedrag aan het begin van de behandeling, en waren niet voorspellend voor de problematiek zes maanden later. Implicaties voor de klinische praktijk en onderzoek worden besproken.

Kernwoorden: alliantie, probleemgedrag, residentiële zorg

Over de auteurs

Renée N.H. Tijdink, MSc, is onderzoeker bij Praktikon. E-mail: r.tijdink@acsw.ru.nl.

Prof. dr. Ron H.J. Scholte is hoogleraar aan het Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit, en Tranzo, Tilburg Universiteit, en is als directeur verbonden aan Praktikon. E-mail: r.scholte@pwo.ru.nl.

Dr. Marc J.M.H. Delsing is onderzoeker bij Praktikon. Zijn onderzoeksgebied is evaluatie van interventies voor jeugdigen. E-mail: m.delsing@acsw.ru.nl.

Dr. Karin S. Nijhof is senior onderzoeker bij Pluryn en de Radboud Universiteit. E-mail: knijhof@pluryn.nl.

Dr. Marieke de Greef is onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en coördinerend behandelaar bij Karakter. E-mail: M.deGreef@karakter.com.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us