Ga naar de inhoud

De effecten van Equine-Assisted Therapy op problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit bij kinderen met ADHD: Resultaten van een kleinschalig multiple baseline onderzoek

Equine-Assisted Therapy (EAT) is een interactief proces waarbij de therapeut gebruikmaakt van (een) paard(en) om psychotherapeutische doelen die hij samen met zijn cliënt heeft vooropgesteld, te bereiken. In dit onderzoek wordt het effect van EAT op problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit bij zes kinderen met ADHD nagegaan via een multiple baseline design. Door de leerkrachten van de kinderen werd gerapporteerd over de problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit van de kinderen met de subschaal ‘aandachtsproblemen’ van de ‘Gedragsvragenlijst voor kinderen van 4-18 jaar, informatie leerkracht’. Alle leerlingen kregen gedurende zeven weken één EAT-sessie per week. De resultaten toonden dat EAT geen effectieve interventie is voor problemen met aandacht en hyperactiviteit-impulsiviteit bij kinderen met ADHD.

Kernwoorden: Equine-Assisted Therapy, ADHD, CBCL, multiple baseline design, Simulation Modeling Analysis

OVER DE AUTEURS

Laura Franco, MSc, studeerde af als klinisch psychologe aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is werkzaam binnen een VAPH-voorziening en geeft wekelijks EAT aan kinderen met een lichte ontwikkelingsstoornis in het Centrum Therapeutisch Paardrijden. E-mail: francolaura220@gmail.com.

Prof. dr. Johan Vanderfaeillie is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. E-mail: johan.vanderfaeillie@vub.be.

Iris De Backer is kinder- en jeugdpsychiater en werkzaam binnen VZW OLO, waar ze de gezinshippo verzorgt. E-mail: idebacker@olo.be.

Cindy Wijnants is eveneens werkzaam binnen VZW OLO en is verantwoordelijke voor de leertrajecten en therapie. Zij is ook erg gedreven in het geven van EAT-sessies. E-mail: cwijnants@olo.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us