Ga naar de inhoud

De alliantie tussen ouders en hulpverleners en resultaten van zorg voor jeugd: Een overzichtsstudie

Voor deze overzichtsstudie bundelden we literatuur die zicht geeft op het verband tussen de ouder-hulpverlener alliantie  en het resultaat van hulp aan jeugdigen, ouders en gezinnen binnen de zorg voor jeugd. Op basis van gerichte zoektermen, internationale digitale databases, literatuurlijsten van relevante artikelen en inclusiecriteria gebaseerd op eerdere overzichtsstudies, werden 46 studies geïncludeerd. Over het algemeen lieten deze studies zien dat een betere ouder-hulpverlener alliantie samengaat met betere hulpverleningsresultaten, al bestond er binnen en tussen studies wel variatie ten aanzien van de sterkte en richting van dit verband. Aanbevelingen voor de praktijk en toekomstig onderzoek worden besproken.

Kernwoorden: alliantie, ouder, hulpverlener, zorg voor jeugd, hulpverleningsresultaat

Over de auteurs

Marieke de Greef (PhD) is onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en coördinerend behandelaar bij Karakter. E-mail: M.deGreef@karakter.com.

Huub M. Pijnenburg (PhD) is senior onderzoeker bij Praktikon. E-mail: h.pijnenburg@ru.nl.

Marion J.C. van Hattum (PhD) is lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. E-mail: Marion.vanHattum@han.nl.

Ron H.J. Scholte (PhD) is bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit en Tilburg University, directeur van Praktikon en is verbonden aan De Viersprong. E-mail: R.Scholte@pwo.ru.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us