Ga naar de inhoud

De alliantie (werkrelatie) tussen de behandelaar en de cliënt speelt een belangrijke rol in effectieve behandelingen van psychische problemen. Minder is bekend over de samenhang tussen alliantie en andere behandelinhoudelijke variabelen, zoals de modeltrouw van de behandelaar (de mate waarin de behandelaar zich aan het behandelmodel houdt). Op basis van de literatuur werd verwacht dat alliantie en modeltrouw elkaar gedurende de behandeling wederzijds zouden versterken. De wederzijdse samenhang tussen alliantie en modeltrouw gedurende de behandeling werd getoetst met behulp van een cross-­lagged panel analyse bij een steekproef van 1.970 adolescenten en hun ouders die Multi Systeem Therapie (MST) ontvingen. Een aantal cliëntkenmerken zijn getoetst als moderator. Alliantie en modeltrouw zijn maandelijks gemeten door middel van een telefonisch interview met de ouder. Alliantie in de ene maand voorspelde modeltrouw in de volgende maand. Modeltrouw in de ene maand voorspelde alliantie in de volgende maand, maar alleen gedurende het middelste deel van de behandeling. De effecten werden niet gemodereerd door cliëntkenmerken. De resultaten suggereren dat alliantie en modeltrouw elkaar kunnen versterken. Alliantie maakt het gemakkelijker om modelgetrouw te handelen, terwijl modelgetrouw handelen de alliantie kan versterken en verdiepen. Dit betekent dat modeltrouw het vormen van een goede alliantie niet hoeft te bemoeilijken en er zelfs een positieve impact op kan hebben. Behandelaren kunnen deze kennis gebruiken in de behandeling.

Kernwoorden: alliantie, modeltrouw, systeemtherapie

Over de auteurs

Aurelie M.C. Lange is principal investigator bij de Viersprong in ‘s-Hertogenbosch. E-mail: Aurelie.Lange@deviersprong.nl.

Dr. Rachel E.A. van der Rijken en dr. Marc J.M.H. Delsing zijn senior onderzoekers bij Praktikon in Nijmegen.

Prof. dr. Jan J. van Busschbach is hoogleraar ‘Medische Kwaliteit van Leven’ aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Dr. Joan E. van Horn is onderzoeker bij de Forensische Zorgspecialisten in Utrecht.

Prof. dr. Ron H.J. Scholte is bijzonder hoogleraar ‘Effectiviteit en Professionalisering in de Jeugdzorg’ aan de Radboud Universiteit en bij Tranzo, Tilburg Universiteit en is directeur van Praktikon.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us