Ga naar de inhoud

Eén jaar passende kinderopvang in Nijmegen

Passende kinderopvang (PKO) is een samenwerkingsverband van verschillende zorgorganisaties in de regio Nijmegen met als doel een passende vorm van kinderopvang te realiseren voor kinderen jonger dan vijf jaar met een chronische aandoening, beperking, gedragsproblematiek, een taal- of ontwikkelingsachterstand of een andere zorgvraag. In dit onderzoek zijn 199 trajecten en 30 interviews met ouders, pedagogisch medewerkers van de kinderopvang en ambulant begeleiders van PKO geanalyseerd. Resultaten suggereren dat er door de inzet van PKO minder verwijzingen naar specialistische dagbehandeling, maar meer verwijzingen naar ambulante ondersteuning waren dan voor de inzet van PKO. PKO lijkt een snelle toeleiding naar ambulante ondersteuning te faciliteren doordat PKO geboden wordt binnen de dagelijkse context van het kind door begeleiders die al bekend zijn bij de kinderopvang, ouders en kinderen. Hierdoor durven medewerkers van de kinderopvang sneller hun zorgen te delen en wordt er vaker geïntervenieerd voordat de problematiek geëscaleerd is. Wanneer er sprake is van forse problematiek, kan PKO bijdragen door toeleiding naar specialistische dagbehandeling te versnellen en het systeem hierbij praktisch en emotioneel te ondersteunen. Na interventie door PKO zijn volgens de ouders en medewerkers van de kinderopvang respectievelijk 65.8% en 67.6% van de hulpvragen volledig opgelost, 30.1% en 32.4% gedeeltelijk en 4.1% en 0% (nog) niet. Volgens de ouders en de medewerkers van de kinderopvang heeft het PKO-traject in respectievelijk 67.1% en 75.5% van de casussen geresulteerd in veranderingen bij het kind en/of in het systeem.

Kernwoorden: passende kinderopvang, preventie, vroegsignalering, vroeginterventie, inclusie

OVER DE AUTEURS

Dr. Nienke Peters-Scheffer is orthopedagoog en als universitair docent verbonden aan de Vakgroep Pedagogische Wetenschappen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast is zij werkzaam bij Driestroom, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. E-mail: N.peters@pwo.ru.nl.

Elianne Vossen is werkzaam bij Driestroom en als projectmanager verbonden aan het project Passende Kinderopvang in de regio Nijmegen. E-mail: Eliannevossen@passendekinderopvang.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us