Ga naar de inhoud

Familiebanden van pleegkinderen: Een kwalitatief onderzoek naar de beleving van pleegkinderen in perspectiefbiedende pleegzorg

Dit kwalitatief onderzoek beschrijft hoe 27 pleegkinderen tussen 12 en 18 jaar oud, geplaatst in perspectiefbiedende pleegzorg, het concept familie ervaren. Conform eerder onderzoek kijken pleegkinderen pragmatisch en ruimdenkend naar het concept familie. In het algemeen waren ze zeer tevreden over hun pleeggezin dat ze beschouwden als echte familie. Vaak stellen ze dat het hen beter vergaat dan in het gezin van oorsprong. De aanwezigheid van andere kinderen in het pleeggezin wordt meestal als positief ervaren. De relatie met hun familie van oorsprong is complexer. Pleegkinderen spraken over hun ouders met een grote loyaliteit en vergevingsgezindheid, maar ook met bezorgdheid, verdriet en boosheid. Tijdens contactmomenten worden vaak leuke activiteiten gedaan, maar niet zelden worden ze overschaduwd door conflicten en problemen. Broers en zussen nemen een belangrijke plaats in, al zorgt de plaatsing soms voor een vertroebeling van contact. Het creëren van een context waarin de ontwikkelingsnoden van het pleegkind centraal staan en het pleegkindperspectief een duidelijke plaats krijgt, is dan ook een belangrijke opdracht voor pleegzorgbegeleiders.

Kernwoorden: (langdurige) pleegzorg, pleegfamilie, familie, beleving pleegkind

OVER DE AUTEURS

Frank Van Holen is directeur hulpverleningsbeleid bij Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel en plaatsvervangend docent aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-mail: frank.vanholen@pleegzorgvbb.be.

An Clé is master in de agogiek en was onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-mail: Ann.Clé@vub.be.

Delphine West is master in de klinische psychologie, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen en beleidsmedewerker aan het Kenniscentrum Pleegzorg. E-mail: Delphine.West@vub.be.

Laura Gypen is master in de klinische psychologie en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-mail: Laura.Gypen@vub.be.

Johan Vanderfaeillie is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-mail: Johan.Vanderfaeillie@vub.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us