Ga naar de inhoud

Besluitvorming bij hereniging: Het perspectief van kinderrechters en een vergelijking met pleegzorgprofessionals

Eerder onderzoek suggereert dat het na hereniging van kinderen met hun ouders na een periode van pleegzorg in relatief veel gevallen toch weer fout gaat tussen ouders en kinderen. Kinderen worden dan opnieuw uit huis geplaatst. Het uitgevoerde onderzoek is een stap om bij te dragen aan verbetering van deze situatie. Daartoe richten we ons op de advisering en besluitvorming over hereniging. Waarop baseren kinderrechters zich bij het nemen van herenigingsbesluiten? Hoe zit het met adviezen van pleegzorgprofessionals als het gaat om hereniging? En hoe zit het met de afstemming tussen pleegzorgprofessionals en kinderrechters? Om deze vragen te beantwoorden is onderzoek uitgevoerd waarbij zes codeurs 172 dossiers van gerechtelijke zaken geanalyseerd hebben. De aangetroffen criteria werden middels systematische vergelijking gereduceerd tot 76 unieke criteria. Met deze criteria hebben twaalf kinderrechters daarna een sorteertaak uitgevoerd en zij gaven aan welk gewicht elk van de criteria zou hebben voor hereniging. De data werden geanalyseerd met multidimensionale schaalanalyse en hiërarchische clusteranalyse, wat leidde tot een ordening van de criteria in zes clusters. Elke cluster werd voorzien van een thematisch label: (1) opvoedvaardigheden en het functioneren van ouders; (2) bereidheid van het kind; (3) continueren van samenwerking en het bieden van veiligheid; (4) formele en informele steun; (5) ontwikkelingsbehoeften, functioneren en wensen van het kind en (6) pleegouder-pleegkindrelatie. Bij vergelijking met de uitkomsten van een parallelle studie onder pleegzorgprofessionals bleek er een aanzienlijke overlap in thema’s en deels ook van onderliggende criteria. Deze overlap suggereert dat het mogelijk is om overeenstemming en afstemming tussen pleegzorginstanties, pleegzorgprofessionals en kinderrechters te optimaliseren. Dit kan ertoe bijdragen dat deze betrokkenen bij pleegzorg een gerechtelijk besluit m.b.t. hereniging gezamenlijk kunnen dragen en derhalve beter in staat zijn om het besluit goed uit te voeren.

Kernwoorden: pleegzorg, hereniging, criteria, besluitvorming, kinderrechters, pleegzorgprofessionals

OVER DE AUTEURS

Prof. dr. Paul Vedder is hoogleraar Jeugdhulpverlening en Gedragsproblemen bij Jongeren aan de Universiteit Leiden. E-mail: vedder@fsw.leidenuniv.nl.

Drs. Mirte Teunissen is docent bij het instituut Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden. E-mail: m.s.l.teunissen@fsw.leidenuniv.nl.

Dr. Anouk Goemans is universitair docent bij de onderzoeksgroep Forensische Gezinspedagogiek en Jeugdhulpverlening, Universiteit Leiden. E-mail: a.goemans@fsw.leidenuniv.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us