Ga naar de inhoud

In memoriam Huug Van Gompel – 21 april 1947 – 14 november 2020

Zaterdag 14 november overleed Huug Van Gompel, uitgever van ons tijdschrift, na vijftig jaar in het vak. Zowel voor de uitgeefwereld als voor velen persoonlijk betekent dat een groot verlies. Huug genoot grote bekendheid in België en Nederland als uitgever die voor auteurs net even wat meer aandacht wist op te brengen dan gebruikelijk. Mede daardoor genoot hij bij auteurs van boeken en artikelen een uitstekende reputatie. Zijn persoonlijke charme, vriendschap en gastvrijheid zullen allen die hem gekend hebben en bij hem hun geschriften hebben mogen uitgeven tot in lengte van dagen bijblijven.

Samen met toenmalig uitgeefdirecteur Hubert Van Slambrouck bouwde hij aanvankelijk in de jaren tot 1990 uitgeverij Acco uit tot belangrijk producent van cursussen, boeken en tijdschriften voor hbo- en universitair gebruik. Op volle kracht ging hij daarna bij het zelf opgerichte Garant-uitgevers verder. Dat resulteerde in ruim 3000 titels, waarmee hij talloze auteurs en lezers, maar in het bijzonder ook de sociale wetenschappen een grote dienst heeft bewezen. Daarvoor werd hij in 2012 door Koningin Beatrix koninklijk onderscheiden – opmerkelijk, als Vlaming – benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Steeds was er sprake van wezenlijke belangstelling voor de persoon en manuscripten van ‘zijn’ auteurs. En dat liet hij ook merken. Zo ook als ik met regelmaat als hoofdredacteur van Orthopedagogiek, theorie en praktijk, het voormalige Tijdschrift voor Orthopedagogiek, een bezoek bracht aan de uitgeverij. Op de ‘zaak’ deden we efficiënt onze zaken af om daarna op invitatie in de omgeving te genieten van een copieuze Antwerpse lunch, die niet alleen fantastisch van kwaliteit was, maar meer dan eens uitliep tot een flink eind in de middag. Er was immers zoveel te bespreken rond de problematiek van de kennisverspreiding onder zorgbehoevenden, hun ouders en hun begeleiders. Het koppelen van het nuttige aan het aangename was ook zijn Bourgondische kracht en versterkte de intrinsieke motivatie van auteurs om met verantwoorde publicaties te komen. Huug beoordeelde de manuscripten inhoudelijk en was ook allerminst te beroerd om waar nodig correcties of aanvullingen aan te brengen om zo samen tot het beste resultaat te komen voor een groot lezerspubliek.

Zijn levenslust en ondernemingszijn zijn legendarisch. Het sluitstuk en de bekroning van zijn uitgeefcarrière volgde op 1 februari 2018, toen hij samen met voormalig Maklu-uitgever Stephan Svacina de nieuwe uitgeverij Gompel&Svacina oprichtte, met publicaties voor studie, wetenschap en professionals. De stichting O&A – voorheen de Vereniging voor Ortho-Agogische Activiteiten – volgde hem als uitgever van haar tijdschrift, mede op grond van zijn bewezen expertise en inhoudelijke betrokkenheid bij het vakgebied van de sociale wetenschappen. Meer dan eens maakte ik mee dat hij bij inhoudelijk beraad soms beter geïnformeerd bleek over bepaalde onderwerpen dan de vaklui voor wie hij zijn tijdschriften uitgaf. Naar mijn overtuiging had hij zonder meer een eredoctoraat verdiend, maar daar is het helaas niet meer van gekomen. Goede wijn behoeft geen krans. Hij had de grote verdienste zoveel mensen zo waardig en innemend te dienen. Moge hij in vrede rusten.

Dr. Roel de Groot
Voormalig hoofdredacteur TvO