Ga naar de inhoud

Ervaring van de pleegzorgbegeleiding door Vlaamse pleegmoeders: een Q-studie

Er is al heel wat onderzoek voorhanden over de taken en ondersteuningsbehoeften van de pleegouders alsook omtrent het hierop aansluitende takenpakket van de pleegzorgbegeleiders. Een inzicht in de uitvoering van de pleegzorgbegeleiding en hoe deze ervaren wordt in de praktijk ontbreekt echter en trachten we in deze explorerende Q-­studie te bekomen. We gingen na met welke frequentie taken uitgevoerd werden door de pleegzorgbegeleiders volgens de pleegmoeders en of begeleidingen hierin van elkaar verschilden. Er werd stilgestaan bij de ervaring van 28 pleegmoeders die voor een aansluitende periode van minstens één jaar pleegmoeder waren. Ze werden allemaal begeleid door éénzelfde pleegzorgdienst. De deelneemsters rangschikten 36 stellingen m.b.t. de taken van een pleegzorgbegeleider inzake frequentie op een 11-puntenschaal gaande van “niet vaak uitgevoerd” (-5) tot “heel vaak uitgevoerd” (+5). De taken die volgens de pleegmoeders het vaakst werden uitgevoerd, waren gericht op het opvolgen en monitoren van de ontwikkeling van het pleegkind via gesprekken met de moeder en het pleegkind zelf. Het opvolgen en monitoren van de ontwikkeling van het pleegkind via vragenlijsten en het observeren van de opvoeding werden het minst uitgevoerd. Aan de hand van een factoranalyse werden twee profielen teruggevonden bij de pleegzorgbegeleiders. Deze profielen verschilden m.b.t taken op het gebied van de samenwerking tussen alle betrokken partijen, de omgang met en ondersteuning van de ouders, het welzijn van de pleegouders en de opvoeding van het pleegkind.

Kernwoorden: pleegzorg, pleegzorgbegeleiding, pleegouders, Q-­studie

OVER DE AUTEURS

Camille Verheyden is wetenschappelijk en pedagogisch medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel, bij de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-­mail: camille.nadia.verheyden@vub.be.

Prof. dr. Johan Vanderfaeillie is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, bij de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-­mail: johan.vanderfaeillie@vub.be.

Ofelia Wouters is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, bij de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-­mail: ofelia.wouters@vub.be.

Laura Gypen is wetenschappelijk medewerker en onderwijsassistent aan de Vrije Universiteit Brussel, bij de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-­mail: laura.gypen@vub.be.

Prof. dr. Frank Van Holen is beleidsdirecteur bij Pleegzorg Vlaams-­Brabant en professor aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. E-­mail: Prof.Dr.Frank.VanHolen@pleegzorgvbb.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us