Ga naar de inhoud

Via vragenlijstonderzoek (n = 842, respons 68,5%) en interviews (n = 55) zijn de opvattingen en praktijken van basisschoolleerkrachten in Zuid-­Limburg ten aanzien van het samenwerken met ouders en het gezamenlijk nemen van beslissingen omtrent zorgleerlingen onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat het meenemen van ouders in beslissingen rond zorg wordt voorspeld door de visie van leerkrachten op de samenwerking en de vaardigheid die ze daar zelf in denken te hebben. Daarnaast komt naar voren dat leerkrachten de neiging hebben om de expert-­rol in te nemen bij beslissingen over zorg. In die gevallen is er geen sprake van de wederkerigheid die partnerschapsrelaties zouden moeten kenmerken. Wél blijken zij zich responsief en begripvol op te stellen jegens ouders met een andere achtergrond en/of referentiekader dan zijzelf. Leerkrachten zouden zich meer bewust moeten zijn van hun competenties in het omgaan met migrantenouders en laagopgeleide ouders van oorspronkelijk Nederlandse komaf en deze meer mogen inzetten in het afstemmen van beslissingen rond zorgleerlingen.

Kernwoorden: passend onderwijs, leerkrachten primair onderwijs, partnerschap tussen ouders en leerkrachten

OVER DE AUTEURS

Hélène Leenders is associate lector Diversiteit en Orthopedagogisch Handelen bij Fontys Hogeschool Pedagogiek, Sittard. E-­mail: H.Leenders@fontys.nl.

Johan de Jong is docent-­onderzoeker bij Fontys Hogeschool Pedagogiek, Sittard. E-­mail: J.deJong-­ab@fontys.nl.

Mélanie Monfrance is promovendus bij Maastricht University, School of Business and Economics, Maastricht. E-­mail: Melanie.monfrance@maastrichtuniversity.nl.

Carla Haelermans is universitair hoofddocent bij Maastricht University, School of Business and Economics, Maastricht. E-­mail: Carla.haelermans@maastrichtuniversity.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us