In de verbeteraanpak passend onderwijs van OCW is de ambitie opgenomen meer onderwijsmogelijkheden te ontwikkelen voor leerlingen met (zeer) complexe en intensieve ondersteuningsbehoeften. Het gaat hierbij om leerlingen die thuis komen te zitten of ontheffing krijgen van de leerplicht onder artikel 5 sub a van de leerplichtwet omdat de huidige systemen van onderwijs en jeugdhulp onvoldoende in staat zijn om maatwerkprogramma’s voor deze leerlingen te ontwikkelen. Voorbeelden van good practice zijn schaars en uitkomsten en ervaringen worden nog niet breed gedeeld. Het onderwijszorgarrangement de Boog laat zien hoe men tot een maatwerkprogramma kan komen. Hierbij is gebruik gemaakt van een routekaart. Dit is een hulpmiddel om gefaseerd, gestructureerd en via interprofessionele samenwerking een arrangement te ontwerpen, uit te voeren, te monitoren en te evalueren. In dit arrangement stond de methodiek Contactgericht Spelen en Leren centraal. Het uitgangspunt voor dit soort arrangementen is dat elk kind recht heeft op onderwijs, ook als het heel complex wordt.
Kernwoorden: complexe en intensieve ondersteuningsbehoeften, onderwijszorgarrangement, interprofessioneel samenwerken en routekaart
OVER DE AUTEURS
Wendy Kant MSc is werkzaam als schoolpsycholoog op Speciaal Onderwijs de Alk, Heliomare Onderwijs en is lid van de onderzoekskring onderwijs, onderdeel van Heliomare R&D. E-mail: w.kant@heliomare.nl.
Dr. Hans Schuman is werkzaam als hoofddocent aan het Seminarium voor Orthopedagogiek in Utrecht en is als onderzoeker verbonden aan Heliomare R&D in Wijk aan Zee. E-mail: mail@hansschuman.nl.