Ga naar de inhoud

Gezinsondersteuning in een diverse gemeenschap: de rol van sleutelfiguren

Sleutelfiguren blijken een belangrijke rol te vervullen bij het ondersteunen van gezinnen met een migratieachtergrond, maar er is weinig gedocumenteerd over de ondersteuningsfuncties die deze informele steunfiguren opnemen en hoe ze zich situeren in het zorgcontinuüm. Deze scoping review is bedoeld om de theorieontwikkeling rond informele gezinsondersteuning mee te onderbouwen en de nexus tussen informele en formele gezinsondersteuning te versterken. Op basis van een thematische analyse van 14 geselecteerde publicaties in de periode 2015-2019 ontrafelt dit artikel de unieke positie van sleutelfiguren bij het verbinden van gezinnen met gevestigde ondersteuningsdiensten, maar benadrukt het ook de noodzaak om van een systeemgebaseerde naar een gemeenschapsgebaseerde aanpak te evolueren bij het bieden van gezinsondersteuning in een diverse samenleving.

Kernwoorden: opvoeding, migratie, informele hulp, sleutelfiguren, gemeenschapsgericht werken, vermaatschappelijking, diversiteit

Over de auteurs

Dr. Sofie Vindevogel is lector en onderzoeker aan de Hogeschool Gent, Departement Sociaal-­Agogisch Werk en het EQUALITY Research Collective. E-­mail: Sofie.Vindevogel@hogent.be.

Fien Van Wolvelaer is lector en onderzoeker aan de Hogeschool Gent, Departement Sociaal-­Agogisch Werk en het EQUALITY Research Collective. E-­mail: Fien.Vanwolvelaer@hogent.be.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us