Turlings, F. (2021). Dysgrafie of dysdidactiek? Een kritische blik op de grafo-motorische benadering van handschriftproblemen. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk, 60(3), 95-116.
Onlangs verscheen in uw tijdschrift bovenvermeld artikel. Geïnteresseerd hebben wij, de leden van SchrijvenNL en auteurs van het boek Aan de slag met handschriftonderwijs (Overvelde & Nijhuis-Van der Sanden, 2019), dit artikel met stijgende verbazing gelezen, enerzijds omdat de wetenschappelijke vergelijking mank gaat, anderzijds omdat er onwaarheden in zitten. Het onderwijs in Nederland is niet gebaat bij handschriftexperts die niet op basis van wetenschappelijk onderbouwde bevindingen maar op basis van niet-onderzochte visies vermeende tegenstellingen presenteren.
In een gesprek met de auteur Freek Turlings en zijn begeleider prof. dr. Anna Bosman zijn onderstaande punten aan de orde geweest en wij willen ook graag de lezers informeren.
In deze reactie bespreken we vier hoofdpunten: 1) Suggestie van wetenschappelijke aanpak van het artikel; 2) Onjuistheid van de term: grafo-motorische visie; 3) Het niet-onderkennen van het ES als richtlijn om handschriftproblemen bij kinderen te analyseren; en 4) We slaan een brug tussen de grafo-cognitieve methode en de aanpak vanuit evidentie over leren van een motorische vaardigheid.