Ga naar de inhoud

Verlies draag je samen: Rouwverwerking in een gezin

Dit pilotonderzoek heeft als doel niet-gecompliceerde rouwervaringen van gezinnen te verkennen vanuit het perspectief van ouders. Er zijn acht ouders geïnterviewd van wie hun kind of partner is overleden. De ervaringen van deze ouders wijzen op drie lagen van rouwverwerking. Deze lagen verschillen in inhoud, diepte en zichtbaarheid. De eerste laag, Eerste schok, bevat thema’s waar een gezin mee moet omgaan wanneer ze voor het eerst horen over het overlijden en wanneer ze afscheid moeten nemen van een dierbare. De tweede laag, Het leven gaat door, refereert naar de thema’s waar gezinnen mee moeten leren omgaan wanneer ze hun leven zonder de overledene weer moeten oppakken. De laatste laag, Levensimpact, betreft thema’s die te maken hebben met de impact die het overlijden van een gezinslid heeft op een persoon op de lange termijn, hoe het iemand verandert. Deze lagen worden gepresenteerd in het Drie Lagen Model (DLM) voor niet-gecompliceerde rouw.

Kernwoorden: rouw, rouwverwerking, niet-gecompliceerde rouw, drielagenmodel

OVER DE AUTEURS

Madelief van der Ent-Bouwman, MSc, is werkzaam als studieadviseur bij de faculteit geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. E-mail: madeliefvdent@gmail.com.

Dr. Raymond A.T. de Kemp is gepensioneerd docent bij het onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. E-mail: r.dekemp@upcmail.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us