Ga naar de inhoud

Kinderen met hechtingsproblemen in de klas

Anton Horeweg
Kinderen met hechtingsproblemen in de klas
LannooCampus
ISBN 9789401490047


Het boek bestaat uit tien hoofdstukken. Het start met een theoretische uiteenzetting over hechting. Daarna volgt een uitgebreide bespreking van de praktijk op school en worden enkele relevante thema’s uitgediept.

De eerste vier hoofdstukken gaan in op wat hechting is, waarom we hechten, de verschillende hechtingsstijlen en de sociaalemotionele ontwikkeling. Deze hoofdstukken verduidelijken waarom deze kinderen een zeker gedrag vertonen en bieden je een denkkader om van uit te gaan.

In het vijfde en zesde hoofdstuk wordt beschreven hoe dit gedrag zichtbaar wordt in de klas en wat de school en de leraar kunnen doen om hiermee om te gaan. Concrete voorbeelden, voornamelijk uit de lagere school, maken het gedrag van het kind en de mogelijke reactie van de leerkracht heel tastbaar. Dankzij deze voorbeelden kan de lezer zich onmiddellijk een situatie voor de geest halen, wat de herkenbaarheid vergroot. In de voorbeelden in hoofdstuk zes worden verschillende reacties van leerkrachten beschreven en het effect van deze reacties op het gedrag van de leerling. Dit vereenvoudigt de transfer naar de toepassing in de eigen klaspraktijk.

De laatste hoofdstukken gaan dieper in op relevante thema’s zoals straffen en belonen, adoptie-, pleeg- en weeskinderen, de zorg voor leerkrachten en het contact met ouders.

De auteur sluit het boek af met samenvattende aandachtspunten. De belangrijkste handvatten worden samengevat op vier pagina’s, wat een handige geheugensteun kan zijn na het lezen van dit boek.

Het boek is zeer toepasbaar in de onderwijspraktijk. Enerzijds biedt het een theoretische bril om naar concreet gedrag in de klas te kijken. Anderzijds biedt het praktische deel handvatten en technieken die omgezet kunnen worden in de klaspraktijk. Volgens mij kan het een verrijking zijn voor zowel de startende leerkracht, als de leerkracht met jaren ervaring met deze doelgroep.

Het boek is vlot geschreven, heeft een aangename vormgeving en leest als een trein. Ieder hoofdstuk begint met een quote, die zowel inspirerend kan werken als ruimte kan bieden voor een korte bezinning. Verspreid over het boek zijn QR-codes opgenomen, die de lezer kan scannen. Deze nemen je mee naar filmpjes van experimenten of websites met aanvullende informatie.

De QR-codes zijn een aangename verrassing en vullen de geschreven informatie onmiddellijk aan met visuele beelden.

Het boek was voor mij een meerwaarde. Ik ga het zeker gebruiken samen met de leerkrachten van onze school.

Elien Adriaensen