Ga naar de inhoud

Stemadvies, je verwacht het niet van een tijdschrift dat toonaangevend wil zijn in de orthopedagogische sectoren. Terecht. En wees gerust: we doen niet aan politiek.

Zowel in Nederland als in Vlaanderen hebben we een drukke verkiezingsperiode achter de rug, en Vlamingen hebben er in het najaar nog eentje voor de boeg. Ook het kneden van akkoorden en van nieuwe regeringen blijkt geen walk in the park te zijn.

Geen stemadvies hier dus, maar wat orthopedagogen in onze contreien wel proberen te doen is stem geven. We geven een stem aan mensen die zelf de woorden niet kunnen vormen, aan een context die ten einde raad is, aan een kind dat voelt maar helemaal niet weet wát precies, aan professionals die hard hun best doen en daarbij op steun willen rekenen.

Mensen een stem geven, dat is ook verder kijken dan naar wat niet goed gaat. Gedrag wel zien maar ook proberen te begrijpen wat drijfveren zijn: wat wil deze mens ons zeggen? En die mens, dat kind, mag gerust kwetsbaar zijn. Of bang. Boos, misschien. Wellicht is dat het meest empowerende dat we kunnen doen: de mens een stem geven.

Hopelijk bracht de vakantie jullie energie, inspiratie, of om het met een bekend Vlaams woord te zeggen: goesting. Om mensen verder een stem te geven. Daar hebben wij, orthopedagogen, geen verkiezingen voor nodig: wij blijven kiezen voor de mens.