Ga naar de inhoud

Een echte kenner van The Beatles zal de titel van deze volgspot ongetwijfeld meteen herkennen. Het nummer begint met de woorden:

It’s getting better all the time
I used to get mad at my school
The teachers’ that taught me weren’t cool
You’re holding me down

De tekst doet me denken aan leerlingen die op onze (speciaal onderwijs) RENN4-scholen les krijgen. Leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte, waarbij de omstandigheden doorgaans zodanig ingewikkeld zijn dat ze moeilijk gedrag laten zien. Dit kan zich uiten in opgekropte emotie, maar ook in boosheid of agressief gedrag. Het gaat om leerlingen waar soms met veel moeite een passende plek voor wordt gevonden. Het doet me ook denken aan de leerlingen die in het speciaal onderwijs ervaren dat het steeds weer wat beter met hen gaat. Leerlingen die met een positief gevoel van eigenwaarde het speciaal onderwijs verlaten.

Het nummer doet me ook denken aan collega dr. Jan Bijstra, die in deze volgspot centraal staat. Jan is een Beatles-liefhebber. Hij presteerde het om binnen RENN4 een onderzoek te vernoemen naar het nummer ‘Abbey Road’ van The Beatles: Sloppy Road. Dit onderzoek werd jarenlang binnen RENN4 uitgevoerd om de opbrengsten van leerlingen te voorspellen aan de hand van allerlei schoolkenmerken. We zullen er later in dit themanummer meer over lezen (zie Warrens, Bijstra & de Boer).

Jan is zijn gehele carrière (weliswaar in verschillende rollen) werkzaam geweest als onderzoeker, binnen verschillende organisaties. Zo werkte hij bij de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit van Leiden, de Hanzehogeschool Groningen en RENN4. Hij is dan ook onderzoeker én schrijver in hart en nieren. Zijn hart ligt bij praktijkgericht onderwijsonderzoek, waarbij hij vaak de brug kon leggen tussen wetenschap en praktijk. Vanuit die affiniteit heeft hij regelmatig schoolteams begeleid in het zoeken naar verklaringen voor opbrengsten en het uitvoeren van gefundeerde analyses. Hij was in de afgelopen jaren betrokken bij (vaak) gesubsidieerde onderzoeken, schreef columns, was lid van de redactie van het tijdschrift Kind & Adolescent Praktijk, ontwikkelde instrumenten zoals het Vraagprofiel Instrument (VPI), begeleidde promovendi samen met collega’s van de universiteit, en schreef meer dan honderd Nederlandstalige en internationale artikelen. Al deze activiteiten hebben ervoor gezorgd dat onderzoek binnen het speciaal onderwijs op de kaart is blijven staan.

Jan, na vijfentwintig jaar werkzaam te zijn geweest voor RENN4, is het nu tijd om te genieten van je welverdiende pensioen. We bedanken je voor je inzet, toewijding, kritische blik, prettige samenwerking en de vele goede gesprekken.

Zoals de tekst in het nummer van The Beatles zegt: it’s getting better! Hoewel we de ingeslagen weg zonder jou gaan vervolgen (en het er daarom helemaal niet beter op wordt), streven we ernaar dat we het onderwijs voor leerlingen met complexe ondersteuningsbehoefte met ons onderzoek kunnen verbeteren.

Anke de Boer – directeur onderwijsadvies, onderzoek & kwaliteit a.i. RENN4
Yvonne Beishuizen – voorzitter College van Bestuur RENN4
Jeep Jonker – lid College van Bestuur RENN4