Ga naar de inhoud

In Memoriam: Roel de Groot

Een markante persoonlijkheid is niet meer onder ons. In het najaar van 2021 overleed Roel de Groot op 79-jarige leeftijd. Vrijwel zijn gehele leven stond in het teken van de orthopedagogiek. Hij begon zijn wetenschappelijke carrière in de jaren zeventig als wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, een vakgroep die destijds onder leiding stond van de legendarische professor Wilhelmina Bladergroen. Roel is altijd aan deze vakgroep verbonden gebleven.

Hij zette zich niet alleen in voor onderwijs binnen de universiteit, maar ook daarbuiten was hij zeer actief op zijn geliefde vakgebied. Jarenlang was hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek, de voorloper van het huidige tijdschrift, waar hij ook een tijd lang deel uitmaakte van de hoofdredactie. Het tijdschrift werd uitgegeven door de Vereniging ter bevordering van ortho-agogische activiteiten (O & A). Jarenlang was Roel ook secretaris van O & A. Het deed hem zeer dat het ledental in de loop der jaren steeds verder afnam, wat leidde tot het besluit de vereniging te ontbinden en om te zetten in een Stichting ter bevordering van ortho-agogische activiteiten. Voor Roel was het de gelegenheid om zich terug te trekken uit beide organen. Het deed hem zichtbaar pijn.

Roel was ook een praktische orthopedagoog. Hij stond geregistreerd als gz-psycholoog en had in Hattem jarenlang een psychologischorthopedagogische adviespraktijk voor jongeren met leerproblemen. Vanuit die praktijk adviseerde hij scholen over de opvang en begeleiding van deze jongeren. Daarnaast was hij een aantal jaren voorzitter van de nationale Speelraad.

Roel was een joviale, extraverte, no-nonsense persoonlijkheid. Hij maakte van zijn hart geen moordkuil. Als hij iets in zijn hoofd had, moest het gebeuren, en dat liet hij duidelijk aan anderen weten. Dat leidde soms tot aanvaringen met Roel. Maar iedereen die Roel ook maar enigszins kende, wist dat het hem nooit ging om persoonlijk gewin, maar dat hij ervan overtuigd was dat het de orthopedagogiek ten goede kwam.

Roel, je hebt je rust dubbel en dwars verdiend.