Ga naar de inhoud

Agressie bij jongeren: een hardnekkig probleem

Agressief gedrag van jongeren op scholen en binnen de jeugdzorg is een steeds terugkerend probleem. In dit artikel wordt een aantal bestaande interventies, zoals Agressie Replacement training en Agressieregulatie op maat, vergeleken met het General Aggression Model (GAM). Dit model verklaart het ontstaan van agressief gedrag door de input (persoonskenmerken en de situatie), de routes (interne staat van de persoon) en de outcome (bedachtzame reactie of een impulsieve reactie). In totaal worden tien interventies onderzocht. Zes interventies zijn specifiek gericht op jongeren en vier interventies op de geestelijke gezondheidszorg. Uiteindelijk zijn twee interventies gevonden die individueel gericht zijn, wat zich onder meer uit doordat er een individueel plan gemaakt wordt in samenspraak met de cliënt. Tevens richten deze interventies zich op alle aspecten van het GAM. Er wordt gepleit voor een individuele aanpak binnen de interventies waarin aandacht dient te worden besteed aan alle aspecten van het GAM. Het vroegtijdig signaleren van de interne staat van de persoon wordt hierin als belangrijk gezien. Deze interventies zijn nog niet aangepast voor jongeren en onderzocht in scholen en/of jeugdhulp. Mogelijk kunnen deze interventies ingezet worden bij jongeren zodat agressief gedrag hiermee verminderd wordt.

Kernwoorden: agressie, jongeren, General Aggression Model

OVER DE AUTEURS

Drs. Jolande van Joolingen is docent-­onderzoeker Social Work aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. E-­mail: Jolande.van.joolingen@nhlstenden.com.

Dr. Janneke Metselaar is lector Zorg voor Jeugd aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. E-­mail: janneke.metselaar@nhlstenden.com.

Dr. Marinus Spreen is lector Small n-­Designs aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. E-­mail: marinus.spreen@nhlstenden.com.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us