Ga naar de inhoud

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen en hun transitie naar zelfstandigheid

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen met duurzaam verblijfsrecht moeten zich wanneer zij achttien jaar worden grotendeels zelfstandig zien te redden, omdat voogdij en opvang dan eindigen. Mede omdat zij op dat moment vaak nog maar kort in Nederland zijn en veel hebben meegemaakt, is het de vraag of zij dat redden. In deze bijdrage doen we verslag van een onderzoek onder professionals over de voorbereiding van deze jongeren op de transitie naar zelfstandigheid, de problemen die zich daarbij voordoen en hoe deze volgens de professionals vermeden zouden kunnen worden. Een centrale conclusie is dat de overgang vaak niet gemakkelijk is. Verlengde opvang en begeleiding moet voor deze doelgroep mogelijk zijn.

Kernwoorden: alleenstaande minderjarige vluchtelingen, transitie naar zelfstandigheid

OVER DE AUTEURS

Monika Smit is bijzonder hoogleraar psychosociale zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. E-mail: monika.smit@rug.nl.

Elianne Zijlstra is universitair docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. E-mail: a.e.zijlstra@rug.nl.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us