Ga naar de inhoud

Hyperhoogbegaafd

Anna Bosman
Ik had er nog nooit van gehoord. Er blijkt dus een discussie te zijn onder onderzoekers over de vraag of er binnen de groep hoogbegaafden een nadere specificatie moet komen voor mensen die heel erg ‘slim’ zijn. Zij hebben een IQ van minimaal…

Mbo en de rekentoets

Hans van Luit
Mbo-scholen zijn vanaf september 2022 verplicht weer een rekentoets af te nemen bij alle studenten op niveau 2, 3 en 4. Voor studenten met dyscalculie of een ernstig rekenprobleem is deze toets funest, want deze telt mee in de slaag-zakregeling. Studenten met dyscalculie…

Geweldloos verzet in een residentiële jeugdzorg (-plus) voorziening voor jongeren met een zeer intensieve begeleidingsbehoefte

Femke Tuinte-van Baarle
Veel jongeren in de residentiële jeugdhulp hebben een complexe, meervoudige problematiek. Meestal worden zij begeleid in (behandel)groepen van 8 tot 12 jongeren. Thans is er een omvorming gaande binnen de residentiële zorg, waarbij jongeren bij voorkeur in kleinschalige groepen behandeld worden. Kleinschalig werken…

gASStvrije gezinnen. Om een gezin, kind of volwassene met ASS even een pauze te geven

uitgeverij
In 2018 startten de vzw Victor en Pleegzorg West-Vlaanderen samen het project ‘gASStvrije gezinnen’. Dat was nodig. Een kind met autisme opvoeden kan soms heel vermoeiend zijn en veel tijd opslorpen. De ouders en het gezin hebben nood aan ondersteuning en vooral aan…

Effecten van de leerkrachtgerichte coachingsinterventie Key2Teach op leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs

Nouchka T. Tick
Leerlingen die externaliserend probleemgedrag vertonen, kunnen in de klas een uitdaging voor de leerkracht vormen. Dit gedrag kan een negatieve invloed hebben op henzelf, op de leerkracht, maar ook op hun klasgenoten. Hierdoor heeft iedereen in de klas er belang bij dat de…

Invloed oplossingsgerichte feedback op veerkracht van leerkrachten

uitgeverij
Peter Van Hove rondde in 2021 een praktijkgericht onderzoek af voor zijn Master Educational Needs (Fontys Hogeschool OSO). Daarin onderzocht hij in welke mate oplossingsgerichte feedback van de schoolleider de veerkracht (en het welbevinden) van leerkrachten in het basisonderwijs beïnvloedt. Lies Taghon en…

Meer leerkracht door kernkwadranten?

Laura Batstra
Het aantal kinderpsychiatrische classificaties en behandelingen is in westerse landen in de afgelopen decennia snel gestegen. Omdat veel problemen op school beginnen, is het van belang om interventies te zoeken die leerkrachten kunnen versterken in de omgang met als moeilijk ervaren leerlinggedrag. De…

Kinderen met hechtingsproblemen in de klas

uitgeverij
Anton Horeweg Kinderen met hechtingsproblemen in de klas LannooCampus ISBN 9789401490047 Het boek bestaat uit tien hoofdstukken. Het start met een theoretische uiteenzetting over hechting. Daarna volgt een uitgebreide bespreking van de praktijk op school en worden enkele relevante thema’s uitgediept. De eerste…

Stel je voor!

uitgeverij
Tot ver in de vorige eeuw kon het primair onderwijs als overwegend verbaal georiënteerd beschouwd worden. Dit gold voor zowel de manier van instructie geven (op een heel klein deel ‘aanschouwelijk onderwijs’ na) als het vrijwel exclusieve beroep op verbale vaardigheden bij de…

“We zullen maar zeggen dat we student zijn, maar we zijn niet écht student zoals studenten zijn”

Evelien De Maesschalck
Dit inclusief onderzoek ontrafelt de bouwstenen van academic ableism. Academic ableism verwijst naar het hoger onderwijs als een instituut dat op een krachtige manier lichamelijke en intellectuele bekwaamheid mandateert (Dolmage, 2017). Het thematisch analyseren van de studie-ervaringen van Ludo Schoeters, een persoon met…