Basisvaardigheden, we hebben er vast allemaal weleens over gehoord. Voor de zomer kwam minister Wiersma met het masterplan basisvaardigheden. De aanleiding ervan was dat te veel leerlingen het onderwijs verlaten zonder goede beheersing van de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen, digitale geletterdheid en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Het plan van de minister heeft…
Artikelcategorie: Volgspot/Spotlight
Ode aan het gewone
In mijn lessen heb ik het voorrecht om de studenten Klinische Orthopedagogiek en Disability Studies aan de Universiteit Gent te mogen inleiden in de theoretische orthopedagogiek. Hierbij staan we niet enkel stil bij actuele theorieën, recente tendensen en toekomstige ontwikkelingen, maar bestuderen we ook de pioniers die ons de afgelopen decennia rijke orthopedagogische inzichten hebben…
35.000 spijbelaars voor het milieu
Sinds kort bestaat er in België een nieuw fenomeen. Iedere donderdag spijbelen scholieren voor het milieu. Een eerste keer waren ze ongeveer met 3000. Echter, drie weken later bedroeg hun aantal reeds 35.000. Zodra de examens aan de hogescholen en de universiteiten voorbij zijn eind januari, zullen ook deze studenten hen vervoegen. Deze spontane en…
Groepswerk in het onderwijs
Recent las ik in de krant (De Morgen, 10 februari 2019) een artikel rond de ervaringen van ouders met groepswerken van hun kinderen in het onderwijs. In de tekst werd gewezen op een aantal moeilijkheden die bij groepswerken kunnen voorkomen, waaronder het probleem van de zogenaamde ‘meesurfers’ (groepsgenoten die weinig of niets bijdragen aan het…
Hokjes denken
Denken in hokjes… We maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Dit geldt niet alleen voor de eigen omgeving, maar ook in het werken als orthopedagoog maken we ons er schuldig aan. Een leerling met een gedragsprobleem stoppen we in hokje ‘cluster 4’, een leerling met lichte leer- en opvoedingsproblemen in hokje ‘speciaal basisonderwijs’. Hoewel…
Kinderen als active agents in onderzoek: Children’s World
Op 19 en 20 juni vond aan de universiteit in Nantes (Frankrijk) de Children’s Worlds meeting plaats. Children’s Worlds, The International Survey on Children’s Well-Being (ISCWeB) is een grootschalige internationale survey die het subjectief welbevinden van schoolgaande kinderen tussen acht en twaalf jaar in kaart brengt. De survey is momenteel aan zijn derde wave toe…
‘Technoference’
In het zomernummer van OOP schreef Anna Bosman over het toenemende gebruik van smartphones door kinderen en ouders en het schijnbare verdriet dat deze toename met zich meebrengt. Dit sluit aan bij een observatie die ik in de zomer tijdens mijn vakantie in Londen deed. Met mijn kinderen zat ik op een terras toen ik aan een tafeltje naast ons een moeder…
Ongelijk
Jaargang 58 nummer 7-8 van het tijdschrift OOP sloot af met een ingezonden brief van Chris Struiksma. In de brief beklaagt hij zich over herhaalde ‘venijnige commentaren’ op de regeling vergoede dyslexiezorg. Ik denk dat het niet terecht is te klagen over commentaar op de vergoedingsregeling, ongeacht aard en herhaling van die commentaren. De vergoedingsregeling dyslexie is een politieke beslissing (geweest) en juist…
Deïmplementatie
Op 10 februari jl. was ik aanwezig bij ‘Zoek het uit, Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar’. Dit landelijke congres werd georganiseerd door Vilans en het ministerie van VWS en heeft als doel om kennis in de langdurige zorg (ouderenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking) beter vindbaar en toepasbaar te maken. Het was een interessant programma met…
Jeugdhulp in coronatijden
Vandaag is niets meer zoals het was. Scholen zijn dicht. Slechts een beperkt aantal perso- nen mag tegelijkertijd aanwezig zijn in de anders overvolle supermarkt. Personen die rusten op een bankje, worden door de politie aangemaand verder te stappen. Jongeren maar eveneens volwassenen mogen niet meer samenkomen in een café, een eethuis of zelfs een…