Er bestaan slechts weinig psychometrisch valide instrumenten die bedoeld zijn om autismesymptomen bij kinderen en jongeren snel in kaart te brengen. Vroege erkenning van bestaande problemen en ondersteuning hierbij zijn echter van belang voor het welzijn en de ontwikkeling van deze jeugdigen. De recentelijk verschenen AUTEZME, een vragenlijst voor autisme bij kinderen en jongeren, lijkt…
Artikelcategorie: Artikel
Reactie op artikel ‘De AUTEZME’
Vanwege het verschijnen van de AUTEZME, een nieuwe diagnostische vragenlijst voor het vaststellen van autismekenmerken bij kinderen en jongeren, en de aandacht die deze vragenlijst met theoretische onderbouwing heeft getrokken, heeft er een analyse plaatsgevonden van de theoretische basis en de psychometrische kenmerken van de AUTEZME. Allereerst hartelijk dank voor de aandacht voor deze vragenlijst…
Praktijk en wetenschap: een vanzelfsprekende verbintenis?
Dit themanummer begon met een inleiding waarin we vaststelden dat praktijk en wetenschap elkaar nodig hebben. Een belangrijke motivatie hiervoor is dat de praktijk geholpen kan worden met wetenschappelijk onderzoek en dat de wetenschap toegang krijgt tot de ‘echte’ praktijk. Dit alles zou wat ons betreft moeten bijdragen aan evidence-based of evidence-informed werken, termen waar…
Symbiose in het voortgezet speciaal onderwijs: wat, wie en waarom?
Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de mogelijkheden van leerlingen wordt in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) veelvuldig gebruikgemaakt van symbiose. Leerlingen die ingeschreven zijn bij het vso, kunnen tot maximaal 60% onderwijs volgen op een andere school. De symbioseregeling komt voort uit het feit dat het aanbieden van praktijkvakken vaak een uitdaging…
Succesfactoren en knelpunten in de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp in de klas
Interprofessioneel samenwerken tussen onderwijs- en jeugdhulpprofessionals is belangrijk om leerlingen met een ingewikkelde zorgvraag goed te ondersteunen, zowel op beleids- als op uitvoeringsniveau. Maar de vraag is hoe dit moet worden vormgegeven. Dit artikel gaat in op de ervaringen van professionals, met als hoofdvraag: Wat noemen professionals werkzaam in onderwijs en jeugdhulpverlening als het gaat…
De attitude van leraren en ondersteuners in een geïntegreerde school
Attitude is een belangrijke factor als het gaat om het ontwikkelen van een inclusieve cultuur in de school. In dit onderzoek gaan we op zoek naar de attitudes van leraren en ondersteuners in scholen waarin speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs integreren. We kijken naar de attitude ten aanzien van integratie en inclusie en de verschillen…
Zelfconcept, acceptatie en vriendschap als indicatoren voor sociale inclusie van leerlingen met en zonder extra ondersteuningsbehoeften in een geïntegreerde schoolsetting
Inclusief onderwijs kent in Nederland vele vormen, waaronder geïntegreerd onderwijs, waarbij leerlingen met en zonder extra ondersteuningsbehoefte (EO) in hetzelfde gebouw worden onderwezen. Dit beoogt bij te dragen aan de sociale inclusie voor alle leerlingen. Voor sociale inclusie zijn een positief zelfconcept, acceptatie door klasgenoten en vriendschappen van belang. Dit onderzoek beoogt zicht te krijgen…
Voorspellers van leerprestaties in het speciaal (basis)onderwijs
Inclusief onderwijs kent in Nederland vele vormen, waaronder geïntegreerd onderwijs, waarbij leerlingen met en zonder extra ondersteuningsbehoefte (EO) in hetzelfde gebouw worden onderwezen. Dit beoogt bij te dragen aan de sociale inclusie voor alle leerlingen. Voor sociale inclusie zijn een positief zelfconcept, acceptatie door klasgenoten en vriendschappen van belang. Dit onderzoek beoogt zicht te krijgen…
Een beschrijving van de leerlingenpopulatie in het (voortgezet) speciaal onderwijs
In het speciaal onderwijs ligt de focus tegenwoordig veel meer op welke ondersteuningsbehoeften leerlingen hebben dan op hun gedrags- en/of leerproblemen. Daarmee komt de rol van de leraar duidelijker in beeld: wat constateert de leraar, welke behoefte aan extra ondersteuning hebben leerling en hoe speelt hij of zij daar op in? Omdat tot op heden…
Communicatieniveau bepalen bij mensen met het syndroom van Down: Inventarisatie en beoordeling van instrumenten
Verschillende facetten van (pre)linguïstische taalontwikkeling zijn bij mensen met downsyndroom (DS) vertraagd of minder ontwikkeld. Dit kan zorgen voor probleemgedrag en moeilijkheden in de communicatie. Passende ondersteunde communicatie is nodig, maar het is niet duidelijk hoe op een laagdrempelige manier een afgewogen keuze kan worden gemaakt. In de verstandelijk gehandicaptenzorg wordt daarom vaak gebruikgemaakt van…